Kontakta oss

EKONOMI

Nyanlända hyresgäster fick betala högre hyror

Publicerat

den

MARKNADEN  En privat hyresvärd i Kristinehamn har krävt mer pengar i hyra för flyktingar än för hyresgäster med svensk bakgrund.

 – Det är helt enkelt för jävligt, säger Anna Nykvist på Hyresgästföreningen.

Det är Hyresgästföreningen i Värmland som larmar om att flyktingar har krävts på felaktig hyra. Hittills har flera fall uppdagats hos en och samma hyresvärd i Kristinehamn. I två av fallen ska den privata hyresvärden betala tillbaka sammanlagt 45 000 kronor till de drabbade hyresgästerna. Samtidigt pågår en juridisk process där Hyresgästföreningen kämpar nio andra hyresgäster ska få tillbaka 185 000 kronor som man betalat i överhyra.

”Det är helt enkelt för jävligt”

Anna Nykvist från Hyresgästföreningen i Karlstad kallar hyresvärdens agerande för ”för jävligt” och ”girigt”.

– Det är helt enkelt för jävligt och girigt att utnyttja personer som har svag ställning i samhället och inte kan sina rättigheter. Men det som jag vill framhålla som väldigt positivt den här gången är ändå att hyresvärden medgav att han gjort fel och betalat tillbaka pengarna utan att krångla, säger Anna Nykvist på Hyresgästföreningen till Hem&Hyra.

Enligt den privata hyresvärden handlar allt om ett missförstånd. Till tidningen Hem&Hyra skyller han på okunskap och slumpen. Hyresvärden säger sig även ha agerat ”skitklantigt” och han inte haft någon avsikt att luta någon.

– Jag hann sätta de hyrorna på dessa tre hyresgäster innan jag fick veta från Hyresgästföreningen vad som gällde och det har inte att göra med att de är nyanlända. Jag gjorde fel och jag tar på mig det, säger hyresvärden till Hem&Hyra.

Källa: Hem&Hyra.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se