Kontakta oss

INRIKES

Högern vill ha vilda västern och skiter i ordning och reda

Publicerat

den

LEDARE| När högern försöker ge sken av att företräda ordning och reda så är det viktigt att minnas hur högern är i realiteten.

Jag minns en sommar i skånska Röstånga. En mycket vacker liten idyll som ligger vid Söderåsens nationalpark. Det var marknad i byn och tusentals människor skulle besöka marknadsstånden och tivolit. Som alltid när det gäller svensk sommar så stod regnet som spön i backen vilket medförde att marknadsplatsen i utkanten av byn förvandlades till en lervälling.

Ansvarig för marknaden struntade i att strö gångarna med barkspån vilket innebar att marknadsbesökarna fick gå i gyttja. Hans lösning på marknadsbesökarnas problem var att de skulle köpa gummistövlar som han saluförde vid marknadskontoret.

Knallarna var vansinniga. Besökarna likaså. Efter ett mindre uppror på marknaden tvingades barkspån till platsen och gångarna börjades strös. Marknadsgeneralen fick massiv kritik det där året och jag kommer aldrig glömma synen av honom i sin typiska country and western-look.

Det är ungefär så där högern vill att vårt samhälle ska styras. Ogenerad kapitalism, tillväxt till varje pris och utan tillstymmelse till samvete. Mottot är skit i kollektivet så länge den enskilda kan sko sig. Vilket inte minst återspeglas inom den lukrativa välfärdsbranschen där skattemiljarder avsedda till välfärd tar omvägen via riskkapitalisers fickor istället för att gå till vad pengarna är avsedda för – nämligen välfärd. Allmänheten vet att effekterna av denna politik har resulterat i mängder med skandaler de senaste åren.

Utåt sett vill den svenska högern framstå som politikens sunda förnuft. Men vad är det egentligen för sunt förnuft som vill ha ett vilda västern-samhälle där företagare omyndigförklaras och arbetslös arbetarklass straffas? Ett ganska dåligt sådant skulle jag vilja påstå.

I tider där marknadsekonomin nästan är mer anarkistisk än vad anarkismen är förstår de flesta att det är dags för ordning och reda i ekonomin. Men när det kommer till högern är det tänkandet som bortblåst. Vad man istället kan se är människor som skriker efter mer slapphet och mindre reglering. Så mycket för det sunda förnuftet.

Ta en sådan sak som högerns svar på bostadsbristen. Istället för hårdare krav mot ockerhyror uppmuntrar högern dem. Eller vad ska man annars kalla fri hyressättning för hyresvärdarna? Man kan ju tycka att ordning och reda samt sunt förnuft vore svaret på många av de problem vårt samhälle bär på idag men det får man väl inte säga i Sverige idag. För då är man ju tydligen ”vänsterextrem” enligt det marknadstrogna etablissemanget.

Nej gud förbjude om man om man skulle vilja återkollektivisera apoteken och om man anser att välfärdsplundrandet har gått för långt. Eller för den delen skulle vilja lösa bostadsbristen genom statliga bostadsbyggen, som i Venezuela där staten enligt Hugo Chavez modell har låtit bygga omkring en miljon familjebostäder sedan 2011. Det är ju rena rama kommunismen. Vad hemskt va?

I högerns värld löser problemen sig själv. Marknaden vet bäst brukar det heta. I högerns värld säljer man gummistövlar istället för att göra rätt för sig. Där utnyttjar man människors utsatthet och där frodas den där cowboy-kapitalismen som retade upp en hel by i Röstånga sommaren 2005.

P.s. den gamla marknadsgeneralen från Röstånga är före detta högerpolitiker.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se