Kontakta oss

ARBETSLIV

Motstånd lönar sig – Arbetarnas protester gav resultat

Publicerat

den

USA | Snabbmatsarbetarna i USA har under en tid protesterat mot låga löner, otrygghet och dåliga avtal. Minimilönen i USA har inte förändrats på 6 år. Nu går 14 delstater i framkant och höjer minimilönen med cirka en dollar.

Snabbmatsarbetarna jobbar för några av USA:s mest framgångsrika företag men har ofta arbetsmarknadens sämsta löner. De anställda hos amerikanska snabbmatskedjor som McDonalds, Wendys, Burger King och Kentucky Fried Chicken (KFC) i USA ligger ofta på eller strax över den lagliga minimilönen.

Men den federala minimilönen i USA har inte höjts på sex år. Men i och med årsskiftet valde 14 delstater och flera städer att själva höja minimilönerna, skriver Reuters. Den största ökningen skedde i Kalifornien och Massachusetts, där minimilönen höjdes från 9 till 10 dollar, motsvarande en höjning från cirka 75 till 85 svenska kronor. Beslutet om att höja minimilönerna kommer efter protester från de amerikanska snabbmatsarbetare. Politikerna har till slut blivit tvungna att lyssna på arbetarnas krav om bättre löner och arbetsvillkor.

Staterna som höjer minimilönen är Alaska, Arkansas, Kalifornien, Colorado, Connecticut, Hawaii, Massachusetts, Michigan, Nebraska, New York, Rhode Island, South Dakota, Vermont och West Virginia.Det kan tvinga andra delstater att följa efter.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se