Kontakta oss

INRIKES

Ingen plats för oroliga ådalsbor när Stefan Löfven besöker Västernorrland

Publicerat

den

VÄSTERNORRLAND Stefan Löfven vill inte träffa Ådalens största folkrörelse när han besöker Västernorrland. Trots att han bara kommer befinna sig tre mil från Sollefteå sjukhus vägrar han att tala med oroliga ådalsbor från BB-ockupationen.

BB-ockupationen i Sollefteå sjukhus har pågått i över 300 dagar. Mer än tvåtusen personer har ställt upp för att ockupera och engagemanget har blivit Ådalens största folkrörelse. Flera partiledare har besökt ockupationen, däribland Jonas Sjöstedt, Annie Lööf och Gudrun Schyman. BB-ockupanterna har även bjudit in Stefan Löfven och alla andra politiker som är intresserade av att diskutera ådalsbornas behov av en fungerande vård och infrastruktur. Men hittills har det varit knäpptyst från Stefan Löfvens sida.

Under morgondagen har Löfven meddelat att han tänker besöka Ådalen. Faktum är att han tänker besöka regionen tillsammans med civilminister Ardalan Shekarabi för att bland annat diskutera förutsättningar för statlig service till landsbygden tillsammans med företrädare för civilsamhället, men några kritiska företrädare lär det kanske inte bli tal om. Precis som innan undviker Stefan Löfven de oroliga ådalsbor som kämpar för förändring. På hans schema står endast tre besök inplanerade, två i Kramfors och ett i Bollsta, endast tre mil bort från det krisdrabbade sjukhuset i Sollefteå.

Carina Hellström, talesperson för BB-ockupationen, säger att hon personligen har bjudit Stefan Löfven till samtal vid flera tillfällen. Senast var för två veckor sedan i Stockholm.

Enligt Carina Hellström skyller Löfven på att han som statsminister inte får lägga sig i landstingspolitiken på grund av ministerstyre. Men den ursäkten ger inte Hellström mycket för.

– Är han statsminister och ser att människor far illa och att politikerna inte sköter sitt uppdrag på rätt sätt, då måste han agera, säger hon och fortsätter.

– Det är dags att han tar tag i detta nu. Hela Sverige lider på grund av maktmissbruk. Det är upp till bevis att han inte står bakom centraliseringen som håller på att hända i norra Sverige, avslutar Carina Hellström.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se