Kontakta oss

INRIKES

Tunga S-röster säger nej till Nato-medlemskap

Publicerat

den

INRIKES   Flera tunga socialdemokrater kritiserar nu partiledningens Nato-vänliga linje. :Om vi går med i Nato ökar spänningen i Norden” säger en av S-topparna.

I maj kommer Socialdemokraterna hålla en så kallad ”Nato-dialog” inom partiet. Dialogen består av tre digitala medlemsmöten på Zoom med hundratals deltagare. Enligt interna S-kritiker är syftet att driva igenom partiledningens linje om ett ja till ett svenskt Nato-medlemskap, medan partiledningen säger att man endast är ute efter att diskutera svensk säkerhetspolitik.

Under fredagen gick Henrik Fritzon ut och kritiserade S-ledningens Nato-linje i SVT. Fritzon representerar Socialdemokraterna i Skåne och beskrivs av SVT som ”en av Skånes tyngsta socialdemokrater”.

– Om vi går med i Nato ökar spänningen i Norden och det blir skarpare gränser mot Ryssland. Vad som istället behövs på lång sikt är dialog och där kan Sverige vara med, sa han till SVT.

Fritzon ansluter sig till en lång rad Nato-kritiska S-profiler. I slutet av april kritiserade före detta statsminister Göran Persson Magdalena Anderssons Nato-planer. Han fick snabbt sällskap av tidigare statsminister Stefan Löfven i ett uttalande som fick Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Kroon att kalla Löfven för ”elefanten i Magdalena Anderssons porslinsbutik”.

Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU är sedan tidigare motståndare till ett svenskt Nato-medlemskap.

Den socialdemokratiska debattören Göran Greider är också en av alla som tar ställning mot partiledningens Nato-linje. I Dalademokraten påpekar han bland annat att det inte finns någon risk för rysk invasion av Sverige eller Finland i dagsläget.

”Någon omedelbar risk för en rysk invasion av Sverige eller Finland föreligger inte (…) Och så mycket är klart: Sverige bör definitivt inte ta något beslut om att gå med i Nato eller ansöka om det mitt under brinnande europeiskt krig”, skriver Göran Greider.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se