Kontakta oss

LIVSSTIL

Inget är omöjligt: Lär dig nya språk som vuxen

Publicerat

den

Foto: Unsplash

LIVSSTIL  Det går inte att lära sig ett nytt språk som vuxen. Det har blivit en allmän uppfattning, och som mycket annat idag är den helt felaktig.

Det är utmanande att lära sig ett helt nytt språk oavsett ålder. Det som gör det lättare för yngre, och framför allt för små barn, att lära sig nya språk är för att de än så länge inte är bekymrade av livets andra måsten och vedermödor. De kan helhjärtat hänge sig åt att lära sig det nya språket samtidigt som de har tid för att låta de nya kunskaperna sjunka in och lägga sig på rätt plats i språkminnet.

Vuxna kan med andra ord lära sig nya språk. Det enda som krävs är en större förståelse för varför du lär dig ett nytt språk, vilken nytta du kommer att ha av det och att du ser till att effektivisera din inlärning.

Utbildning på rätt sätt

Det erbjuds språkkurser på nästan varje vuxenhögskola eller kunskapsnav och platserna fylls upp fort. Däremot är det inte optimalt för alla att ta sig till en fysisk lokal och sätta sig vid skolbänken vid ett visst klockslag. Det finns för många andra saker som prioriteras före. Skolbänken är som tur är inte det enda sättet att lära sig ett nytt språk på. Det finns språkutbildningar som enbart finns på nätet. Babbel erbjuder grundläggande kurser i de populäraste språken, från franska och spanska till indonesiska och mandarin. Allt kursmaterial är tillgängligt direkt på hemsidan eller i en app för mobilen. Lektionerna tar i genomsnitt 15 minuter och innehållet är optimerat för effektiv och snabb inlärning. Mer än så behövs inte för att du ska lära dig och bygga på grunderna i ett språk. Kurserna är uppdelade i flera steg och det finns också specialkurser och ordböcker som är optimerade efter olika tillfällen och situationer, såsom på arbetsplatsen eller på resan.

När du väl har hittat ett kursmaterial som passar dig är det viktigt att du gör det mesta med dina nyfunna språkkunskaper. Vuxna tenderar att fokusera på det perfekta uttalet och skäms när de uttalar något fel. Men det är en del av lärandet. Du måste vara införstådd med att du kommer att göra fel, vare sig det gäller grammatiska böjning eller ordföljder. Övning ger färdighet och om du inte gör felen kommer de heller aldrig att rättas. Börja alltid med att lära dig att läsa, skriva och prata. Finjusteringarna för att få till det bästa uttalet kommer sen.

Hitta ett syfte

Det är viktigt att du känner ett syfte med att lära dig det nya språket. Det kan vara allt ifrån att du brukar semestra i ett land där språket talas eller för att du helt enkelt tycker att det låter fint. Det spelar ingen roll vad det är, men du bör känna en viss nyfikenhet. Det kommer att göra språket mycket enklare att lära sig.

Det är också viktigt att vara ihärdig. Enligt språkforskaren Marianne Gullberg bör man bada i språket. Det kan du göra genom att titta på filmer och tv-serier eller genom att lyssna på musik. På plattformar som t.ex. Netflix och YouTube finns det mängder med serier och filmer på andra språk än engelska och svenska. Allra helst bör du öva på att prata med personer som har språket som modersmål. Våga använda språket. Släpp alla hämningar och låt det flöda ur dig. Ju mer du använder det, desto mer självsäker kommer du att bli.

Fördelarna med att prata flera språk 

Det finns flera fördelar med att kunna göra sig förstådd på flera olika språk. Det kommer framför allt att vidga dina vyer. Du kommer att kunna prata med personer som du möter på dina resor. Med ett nytt språk kommer oftast även en förståelse och kunskap om länderna språket talas i och dess kulturer. Ju mer öppen och villig du är att prata med ortsbefolkningen, desto mer kommer de att vilja prata med dig.

Rent arbetsmässigt kan det ge dig nya möjligheter, beroende på vilket företag du arbetar på och vad du har för position. Om din arbetsgivare vet att du kan prata t.ex. tyska eller italienska, kan du bli en trolig kandidat för att representera företaget om det gör affärer i något av länderna som språken talas. 

Att lära sig ett nytt språk kan leda till att du vill lära dig fler nya saker. Om du behärskar spanska kanske du vill lära dig något av de andra romanska språken, såsom franska och italienska. Det finns flera likheter mellan dessa språk. Du kan också bli mer benägen att lära dig andra saker, för ingenting är ju omöjligt när du som vuxen har lärt dig ett helt nytt språk.

Det finns massvis med fördelar med att lära sig ett nytt språk. Det gäller bara att hitta ett inlärningssätt som passar dig och som du kan utvecklas och ha kul med.

Fortsätt läsa
Annons