Kontakta oss

UTRIKES

Internationell rätt gäller inte israeler, enligt Israel

Publicerat

den

ISRAEL I april vädjade palestinska utrikesdepartementet till FN och Internationella brottmålsdomstolen i Haag att inleda undersökningar mot Israel efter systematiska brott mot palestinier. Israel anser däremot att internationell rätt inte gäller israeler.

Protesterna vid gränsen mellan Gaza och israeliskt ockuperade områden pågick i sex veckor. Under denna tid sköts över 6100 palestinier av israeliska krypskyttar. Drygt 200 personer dödades. Även ambulanser utsattes för eldgivning. Enligt palestinska myndigheter skadades 69 ambulanser av israeliska kulor. I mars i år sa FN att de systematiska skjutningarna kan vara krigsbrott.

På en internationell juristkonferens gjorde IDF:s toppjurist, generalen Sharon Afek, ett spektakulärt uttalande i dagarna där han sa att domstolen i Haag inte har behörighet att diskutera israeliska krigsbrott. Det rapporterar bland annat Times of Israel.

”Israels position är att Internationella brottmålsdomstolen inte har behörighet att diskutera frågan om den israelisk-palestinska konflikten. Staten Israel är laglydig, med ett starkt och självständigt rättssystem, och det finns ingen anledning att dess handlingar ska bedömas av domstolen” sa Sharon Afek.

Omkring 120 länder har anslutit sig till Internationella domstolen i Haag. Israel skrev under Haagdomstolens Romfördrag år 2000 men har valt att inte ratificera det. Palestina säger sig acceptera internationella domstolen i sin helhet.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se