Kontakta oss

INRIKES

Avgångskrav mot Björn Eriksson efter lobbyskandal

Publicerat

den

INRIKES Efter misstänkt korruption kräver tongivande röster i svensk elitidrott Riksidrottsförbundets ordförande, före detta rikspolischefen Björn Eriksson, ska avgå. Eriksson har suttit på dubbla stolar som RF-ordförande och lobbyist åt privata vaktbolag.

Det var tidningen Expressen som avslöjade dubbelspelet kring Riksidrottsförbundets ordförande, före detta rikspolischefen Björn Eriksson. Åren 2013 och 2019 var Eriksson ordförande i lobbygruppen ”Säkerhetsbranschen” – vars syfte är att privata vaktbolag ska ersätta en polisiära uppdrag. Samma tidsperiod var han djupt aktiv i Riksidrottsförbundet. Först som styrelseledamot mellan 2011-2015. Sedan dess som dess ordförande.

Under Erikssons ordförandeskap har Säkerhetsbranschens mål om att ta över polisens arbete blivit mer och mer verklighet.

För ett år sedan gjorde Riksidrottsförbundet och Rikspolisen en överenskommelse om att införa hårdare tag på fotbollsarenor. Nu har Polisens nationella idrottsråd  även fattat ett nytt beslut som innebär att arrangörens egna vakter ska utföra polisens arbete på läktarna.

Sedan 2011 har Björn Eriksson dragit in 8,5 miljoner kronor via sitt privata bolag.

Avgångskrav

Ordförande i Svensk Elitfotboll, Lars-Christer Olsson, säger att han vill se en oberoende utredning om Björn Erikssons förehavanden. I en intervju med Expressen säger han att det inte går att vifta bort uppgifterna som har avslöjats.

– Jag tycker inte att man kan vifta bort det och hävda att det inte är några problem att sitta på så många stolar. Det här är ett problem, säger Lars-Christer Olsson till Expressen.

Svenska Fotbollssupporterunionen kräver att Björn Eriksson ska lämna sin plats och avgå.

– Vi ser det som otroligt problematiskt att den persom som har det mest hedersfulla uppdraget att företräda idrottsrörelsen har agerat på ett sätt där man inte satt ett specialförbund i fotbollen främst, utan uppdrag för en privat aktör och som privatperson eftersom han blviit avlönad för det, säger SFSU:s ordförande Sofia Bohlin till SVT Sport.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se