Kontakta oss

UTRIKES

Invigningen av Europas centralbank väcker protester

Publicerat

den

euro_ecb

UTRIKES | I dag invigs Europeiska centralbankens nya högkvarter i Frankfurt. Invigningen kantas av massiva protester som riktar sig mot de åtstramningsåtgärder som följt i eurokrisens spår.

Blockupy-protesterna är resultatet av en bred mobilisering där såväl stora fackförbund, vänsterpartier, Attac-rörelsen som autonoma vänstergrupper har deltagit. Under dagen hålls flera protestmarscher. Redan tidigt i morse försökte aktivister ta sig fram till byggnaden för att blockera firandet. Under försöken sattes flera polisbilar och soptunnor i brand och skyltfönster krossades.

Omkring 1000 aktivister försökte på olika sätt ta sig nära byggnaden. Ett par aktivister lyckades klättra upp på byggnaden och fästa en banderoll med texten ”Kapitalism dödar”.

En svensk aktivist på plats beskriver det som en katt- och råttalek mellan aktivister och polis.
– Syftet är att kritisera det här firandet. Det finns ingenting att fira. De åtstramningsåtgärder som ECB tvingat på Europa gör bara saker värre.

Den officiella invigningen ska ha startat klockan elva, med ECB-chefen Mario Draghi och ett hundratal gäster.
Vid lunchtid hålls en protestmarsch organiserad av flera stora fackliga organisationer, däribland DGB, paraplyorganisation för tyska fackförbund.

Harald Fielder, ordförande i DGB Frankfurt. Han berättar varför facken väljer att demonstrera vid invigningen.

– Vi har sett konsekvenserna för arbetarklassen av trojkans program i Grekland, Spanien och Italien. Det har haft negativa effekter på lönenivåerna, på tryggheten och även på kollektivavtalen. Därför är det här en fråga för facken, säger han.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons