Kontakta oss

UTRIKES

Islamska Staten besegrade i Irak

Publicerat

den

KAMPEN MOT ISIrakiska regimtrupper har tagit tillbaka Mosul och förklarar landet befriat från terrorsekten.

Den irakiske generalen Abdul Wahab al-Saadi berättar för AP att regimtrupper har tagit tillbaka Mosul och ruinerna av Al Nuri-moskén. Det är samma moské där IS grundare Abu Bakr al-Baghdadi utropade kalifatet. Al Baghdadi blev tidigare i år dödad i Syrien av amerikanska bombplan.

Mosul var den näst största staden IS ockuperade och deras sista fäste i Irak. Irakiska trupper har beräknat att det finns runt 300 IS-medlemmar kvar utspridda i staden. De kommer att börja med att rensa upp staden från bombatrapper för att sedan återuppbygga staden.

Omringade i Syrien
IS självutnämnda huvudstad Raqqa ligger i Syrien och är i skrivande stund omringad. De syriska demokratiska styrkorna, SDF främst bestående av de kurdiska vänstergerillorna YPG och YPJ har med hjälp av amerikanska bombplan erövrat flera distrikt av staden.

SDF anser att det bara är en tidsfråga om när IS förlorar Raqqa. När IS blir utkörda ur Raqqa har de förlorat sitt sista stora fäste och sedan finns de bara kvar utspridda på den syriska landsbygden.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se