Kontakta oss

UTRIKES

Israel förstörde svenskt biståndsprojekt i Palestina

Publicerat

den

UTRIKES Israelisk militär har saboterat en vattenreservoar som försörjde lokalbefolkningen med vatten till deras jordbruk.

9 december saboterades en vattenreservoar i palestinska Einnoun på ockuperade Västbanken rapporterar OmVärlden. Vattenreservoaren försörjde runt 200 familjer i området.

Vattenreservoaren värderades till över en halv miljon kronor och hade finansierats med svenskt bistånd. Organisationen Oxfam hade tillsammans med andra lokala organisationer varit med och byggt upp vattenreservoaren.

Förstörandet av vattenreservoaren är inte den första gången som biståndsprojekt saboteras. Solpaneler, lekplatser och skolor är andra exempel som den israeliska militären förstört.

Enligt Oxfam ökar förstörelsen av palestinska egendomar på Västbanken och östra Jerusalem. För 2019 ska uppemot 50 000 palestinier drabbats negativt av förödelsen enligt Oxfam.

– Palestinierna förnekas systematiskt sina grundläggande rättigheter, däribland rätten till vatten. Vi uppmanar den svenska regeringen och EU att officiellt fördöma denna onödiga och orättvisa handling och begära full ersättning. Vi uppmanar också alla medlemsstater att öka sitt stöd och skydd till dessa samhällen, säger Shane Stevenson, Oxfams landschef i de ockuperade palestinska områdena till OmVärlden.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se