Kontakta oss

UTRIKES

Brakförlust för Brexitsmotståndarna

Publicerat

den

UTRIKES Tories blev de stora vinnarna i det brittiska parlamentsvalet med sin Brexitkampanj. Labour som fick axla rollen som Brexitmotståndare gjorde en brakförlust.

De preliminära siffrorna för det brittiska parlamentsvalet visar att det konservativa partiet Tories är de stora vinnarna med en egen majoritet med 368 av de 650 platserna i underhuset. Socialdemokratiska Labour gjorde en stor förlust och fick endast 191 platser. Labour har inte haft ett sådant dåligt valresultat sedan 1930-talet.

I valrörelsen har Tories med partiledaren Boris Johnson i spetsen varit tydliga med att Brexit är deras prioritering och att det kommer genomföras om de får en egen majoritet. Sedan tidigare har inte Johnson eller hans föregångare Theresa May lyckats genomföra någon Brexit då de blivit nedröstade i parlamentet. Med en majoritet i parlamentet ser det ut som att Johnson kan genomföra sitt vallöfte att Storbritannien lämnar EU 31 januari 2020.

På grund av interna konflikter undvek Labour att tala om Brexit under valrörelsen. Istället låg fokus på alla de nedskärningarna som härjat loss i Storbritannien under Tories styre. Labour är ett splittrat parti när det kommer till Brexit. Flera av partitopparna vill antingen stoppa Brexit eller ha en ny folkomröstning medan enbart ett fåtal är för Brexit. Majoriteten av de som röstade för att lämna EU i folkomröstningen 2016 tillhörde de arbetarklassområden som anses vara starka Labourfästen men partiet har fortsatt ha en annan åsikt.

Trots att partiet ignorerade Brexit i valrörelsen fick de axla rollen som Brexitmotståndare vilket ledde till att de förlorade många väljare när stora delar av landets invånare vill få Brexitröran överstökad.

Partiledaren avgår
När de preliminära siffrorna för valresultatet släpptes och visade katastrofsiffror för Labour meddelade partiledaren Jeremy Corbyn att han inte kommer leda partiet i nästa valrörelse. Det är fortfarande oklart när han tänkt avgå som partiledare.

Trots den stora förlusten för Labour har Corbyn ändå varit en framgångssaga för partiet. Labour har likt andra socialdemokratiska partier runtom i världen haft en nedåtgående trend bland både väljare och medlemmar. Corbyn som hade en betydligt mer uttalad vänsterprofil än sina föregångare lyckades att vända den trenden.

Det första valet med Corbyn som partiledare var 2017 och då såg han till att partiet fick hela 10% mer av rösterna och fick totalt 40% av väljarnas röster. Med Corbyn fick också partiet mer än 200 000 nya medlemmar och totalt hade partiet över en halv miljon medlemmar.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se