Kontakta oss

UTRIKES

Israeliska styrkor har dödat 3 500 palestinska barn på tre veckor

Publicerat

den

Faksimil Youtube

PALESTINA  Mer än 40 procent av de palestinier som dödats i Gaza är barn, och antalet barn som har dödats av Israel har nu stigit till närmare 3 500 enligt hälsovårdsministeriet i Gaza. Även på Västbanken som inte kontrolleras av Hamas har israeliska styrkor dödat barn de senaste veckorna.

De senaste tre veckorna har israeliska styrkor dödat 3 457 palestinska barn i Gaza, vilket utgör mer än 40 procent av det totala antalet dödsfall, det rapporterar palestinska hälsovårdsministeriet i Gaza. På grund av den enorma massförstörelsen i Gaza tros mörkertalet vara betydligt större. Israels flygvapen har bland annat bombat sönder hela bostadsområden, sjukhus, kyrkor och moskéer, antalet försvunna barn uppskattas till över tusen. I skrivande stund har över 8000 palestinier mist sina liv.

Antalet palestinska barn som dödats i Gaza under de senaste tre veckorna har överstigit det årliga antalet barn som dött i världens konfliktområden sedan 2019, enligt Rädda Barnen.

Det totala dödssiffran i Gaza överstiger nu folkmordet i Srebrenica i Bosnien och Hercegovina 1995, då den bosnienserbiska armén mördade cirka 8 000 muslimska män och tonåringar.

Barn löper ökad risk att dödas av israeler

Enligt Rädda Barnen löper barn ökad risk för att dödas av israeliska styrkor.

”Barn löper en ökad risk att förlora livet, utsättas för fysisk skada, allvarlig emotionell påverkan och långvarig tvångsförflyttning efter den aviserade ”utökade markoperationen” av israeliska styrkor i Gaza”, skriver Rädda Barnen i ett uttalande. Barn kommer att bära bördan av ”intensifieringen av attackerna” i Gaza, med fler dödsfall, skador och påfrestning som sannolikt följd, säger biståndsorganisationen och uppmanar till omedelbar eldupphör.

Blodigt även på Västbanken

36 palestinska barn har dödats på Västbanken sedan den 7 oktober, enligt dokumentation som samlats in av DCIP, då den israeliska militären inledde en omfattande bombardering av Gazaremsan som kallades Operation Iron Swords.

Hittills i år har israeliska styrkor och illegala ockupanter, det vill säga ”bosättare”, mördat minst 76 palestinska barn på Västbanken. Israels styrkor och ”bosättare” sköt ihjäl 67 palestinska barn med skarp ammunition, fem palestinska barn dödades i en drönarattack, och fyra palestinska barn dödades av missiler avfyrade från en amerikansk Apache attackhelikopter.

Början på ett folkmord?

Staten Israel har ingen annan möjlighet än att göra Gaza till en plats som är tillfälligt eller permanent omöjlig att leva i”, sa reservgeneralmajor Giora Eiland till israelisk media. Majoren ser inga problem med att skapa en humanitär kris som kan leda till folkmord. Enligt Eiland helgar ändamålet medlet.

”Att skapa en allvarlig humanitär kris i Gaza är ett nödvändigt medel för att uppnå målet. Gaza kommer att bli en plats där ingen människa kan överleva.”, sa Eiland i ett uttalande.

”Människodjur måste behandlas som sådana. Det kommer inte att finnas någon elektricitet och inget vatten [i Gaza], det kommer bara att finnas förstörelse. Du ville ha helvetet, du kommer att få helvetet”, säger Ghassan Alian, chef för samordningen av regeringsaktiviteter i territorierna (COGAT).

Enligt internationell rätt är folkmord förbjudet och innebär den avsiktliga dödandet av ett stort antal människor från en särskild nation eller etnisk grupp med syftet att förinta den nationen eller gruppen helt eller delvis. Folkmord kan ske genom dödande eller genom att skapa livsförhållanden som är så outhärdliga att det leder till gruppens förintelse.

Internationell humanitär rätt förbjuder godtyckliga och oproportionerliga attacker och kräver att alla parter i en väpnad konflikt skiljer mellan militära mål, civila och civila objekt. Användning av explosiva vapen i tätbefolkade civila områden utgör godtyckliga attacker, och att utföra direkta attacker mot civila eller civila objekt utgör krigsbrott.

Israels myndigheter har genomfört en stängningspolitik mot Gazaremsan sedan 2007 genom att strikt kontrollera och begränsa in- och utresor för individer, upprätthålla hårda restriktioner på import av bland annat mat, byggmaterial, bränsle och andra nödvändiga varor samt förbjuda export. Israel fortsätter att ha full kontroll över Gazaremsans gränser, luftrum och territorialvatten.

 

Fatima Mohammed redaktionen@aktuelltfokus.se