Kontakta oss

NOTISER

Israels ambassadör vill censurera svenska skolor

Publicerat

den

israel
INRIKES | Statens Israel har ställt sig emot demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter sedan länge. Nu kräver dessutom Israels ambassadör i Sverige att Sverige ska införa Israelvänlig censur i svenska skolor.

I ett brev till två ministrar och ett kommunalråd kräver ambassadören att den svenska dokumentärfilmen om Ship to Gaza ska stoppas och att svenska skolelever inte ska få se den.

I ett skarpt brev till utrikesminister Margot Wallström, utbildningsminister Gustav Fridolin, skolverkets generaldirektör Anna Ekström och kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Annelie Hulthén rasar Isaac Bachman mot den svenska filmen ”Även de döda har ett namn”. Filmen är en dokumentär om den judiska barnläkaren Henry Ascher vars familj till stora delar dog under Förintelsen.

Ändå anklagar Isaac Bachman filmen för att vara grovt antisemitisk och kräver att den inte ska få visas som skolbio, som planerats i Göteborg.

”Att introducera den här filmen – som presenterar karikatyrer av Israel och judar i en extremt falsk, enkelspårig och illasinnad tolkning av Mellanöstern-konflikten – som en obligatorisk del av skolundervisningen, är bortom gränsen för vad som är anständigt och acceptabelt”, skriver ambassadören.

– För det första är det högst anmärkningsvärt att ett främmande lands ambassadör lägger sig i vad svenska skolelever ska få se och inte se, säger Henry Ascher.
– För det andra är det väldigt förolämpande att anklaga en film om mig och min familj för att vara antisemitisk. För det kräver jag en ursäkt av Isaac Bachman.

Filmen, som till stora delar utspelar sig under Ship-to-Gaza-aktionen sommaren 2011 då den svenska båten hindrades från att lämna grekiska Pireus, har tidigare kritiserats av det sionistiska högersamfundet Sverige-Israel som försvarar Israels rasistiska ockupation av Palestina.