Kontakta oss

DEBATT

Jöns Lapidus: ”Vad ska vi med Socialdemokraterna till?”

Publicerat

den

Foto: World Economic Forum/Faruk Pinjo

DEBATT   Vad har Socialdemokraterna för existensberättigande när partiet har blivit en motor för nyliberal reformpolitik? Det undrar dagens debattör Jöns Lapidus.

I skrivande stund åtnjuter Socialdemokraterna helt obegripliga opinionssiffror. Har vi helt glömt bort hur vi ens hamnade i den här soppan? I val efter val försöker väljarna rösta bort den nyliberala skitpolitiken. Socialdemokraterna har hårdnackat vägrat göra det jobb som väljarna förväntar sig. I valet 2006 gick det till och med så långt att väljarna i desperation röstade på ”det nya arbetarpartiet” Moderaterna i hopp om ett slut på ökenvandringen. Så blev det inte, och i stället växer nyss-nazisterna på folkets missnöje med den nyliberala skitpolitiken.

I ljuset av detta är det helt obegripligt hur ett socialdemokratiskt parti styrt av en nyliberal snålkärring kan åtnjuta några opinionssiffror av värde alls. Det är ju den socialdemokratiska snåljåpigheten som satt i oss i en situation där välfärden joggar på uppskrapade knän och gråter blod? Sossedrönare landet över bjäbbar om ”borgerlig majoritet i riksdan”, som om problemen började igår. Sanningen är att den socialdemokratiska partiledningen är en del av ett projekt vars hela poäng är att tvinga väljarna in i ett val mellan ”antirasistisk” och rasistisk nyliberalism.

Med sig i detta har de fundamentalisterna i Centerpartiet och posörerna i Miljöpartiet. Själva nyckeln i detta långsiktiga socialdemokratiska självmord är dock en annan; att hålla den egna vänsterflanken. Med dödfödda projekt som Reformisterna och Katalys försöker ”vänsterkrafter” inom socialdemokratin låtsas om att det går att påverka de nyliberala karriäristerna i ledningen. Ingen tycks vare sig minnas eller begripa det myteri som dessa nyliberaler begick mot han med mustaschen.

Denna låtsade ”påverkansmöjlighet” saluförs ständigt av socialdemokratins nyttiga idioter. ”Bli medlem och förändra inifrån” kacklar framputtade guldkalvar som svar på all kritik. Vem tror de ens att de lurar? Vittnesmålen från detta s k påverkansarbete finns redan med oss. Reformisterna har inte fått igenom en endast reform. I Ekots lördagsintervju avfärdade sosseledaren Katalys eftervalsanalys med ett enda ord, medan hon snirklade sig kring varför det är mycket bättre när hon slickar Erdoğan i röven än när pennkastar-Ulf eller speltorsk-Jimmy gör det. Precis som sina föregångare talar Katalys och Reformisternas nollresultat sitt tydliga språk.

En av dessa föregångare, föreningen Hjärta, lämnade häromåret Socialdemokrater för Tro och Solidaritet i protest mot partiets politik. Den rapport som föreningen publicerade som motivering låter i mångt och mycket som ett eko av Rebellas framtidsrapport mer än tio år tidigare: Socialdemokraterna är toppstyrt av en grupp nyliberaler som föraktar både sina egna medlemmar och väljare. De lyssnar inte på den interna oppositionen, för de är fullt upptagna med att omtolka alla resultat som framgångar.

Det enda sättet som detta lands utveckling kan tolkas som en socialdemokratisk framgång är att partiet inte tagit mer stryk opinionsmässigt trots flera decennier av nyliberalism. Glada i hågen kan de fortsätta nedmontera välfärden och förstöra de sociala skyddsnäten, alltmedan de partiavlönade fårhundarna i Katalys och Reformisterna försöker hålla den interna oppositionen i schack. Vad fan ska vi med Socialdemokraterna till?

Jöns Lapidus
redaktionen@aktuelltfokus.se