Kontakta oss

INRIKES

Jörn Svensson (V) har avlidit

Publicerat

den

VÄNSTERN Jörn Svensson har avlidit. Han var en framstående ideolog inom vänstern och en tidig förkämpe för HBTQ-rättigheter.

Jörn Svensson har avlidit. Svensson var under sjuttiotalet riksdagsledamot för VPK (dåvarande Vänsterpartiet) och medlem i partiets programkommitté. Jörn ville se en demokratisering i alla delar av samhället och beskrev sin vision av ett mer demokratiskt Sverige bland annat i den klassiska ideologiska boken ”Du ska ta ledningen och makten”.

Jörn Svensson

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dagostar skriver om Jörn Svensson på microbloggen twitter:

”En flitig författare och debattör som varit med och skrivit flera av våra partiprogram. En modig pionjär och förkämpe för homosexuellas rättigheter under sin långa tid som politiskt aktiv. Mina tankar går till hans närmaste”, skriver hon.

Förkämpe för HBTQ-rättigheter

Jörn Svensson var även en tidig förkämpe för homosexuellas rättigheter. 1973 motionerade han som första politiker för en könsneutral äktenskapslag i riksdagen. Svensson höll som enda riksdagsledamot tal på Homosexuella Kampveckan i Stockholm 1978 -föregångaren till dagens Pride-parader.

I Jonas Gardells roman ”Torka aldrig Tårar utan Handskar” skriver han om Svensson:

”Den enda riksdagsman som nånsin brytt sig om homosexuella och som år efter år oförtröttligt skriver motioner i frågan och sätter ansvariga ministrar till svars. Troligen är han den enda riksdagsman som nånsin kommer bry sig om homosexuella också, de andra partierna vill ju knappt ta i frågan med tång”.

Jörn Svensson blev 85 år gammal.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons