Kontakta oss

INRIKES

Sverigedemokraterna: Nej till stärkt skydd för hyresgästerna

Publicerat

den

INRIKES    Sverigedemokraterna vill värna slumvärdarnas rätt att kräva ockerhyror fast dom missköter sina fastigheter. Det framgår av Sverigedemokraternas följdmotion om stärkt skydd för Sveriges hyresgäster.

Ockerhyror och inget underhåll. Problemen för landets hyresgäster är många. Men trots växande problem säger Sverigedemokraterna blankt nej till stärkt skydd för landets hyresgäster. Sverigedemokraterna motiverar ställningstagandet med att det inte är gynnsamt för fastighetsägarna. När vi går igenom SD:s argumentation framgår det rätt snabbt att partiets argumentation är nästan exakt likadan som lobbyorganisationen Fastighetsägarna. Tillfällighet eller köpta? Så här resonerar Sverigedemokraterna.

Ingen ovanlighet i Sverige. Från Hem och Hyra tidigare i år: https://www.hemhyra.se/nyheter/barnfamilj-fick-vanta-atta-veckor-pa-ny-spis/

”fastighetsägares rätt och situation bör värnas”

I förslaget till stärkt rätt för hyresgäster vill regeringspartierna införa hårdare tag mot slumvärdar och hyresvärdar som missköter sina hyreshus. Sverigedemokraternas bostadspolitiska talesperson, Roger Hedlund, säger nej. Själv bor Roger Hedlund i en lyxvilla i Gävles rikaste bostadsområde och sitter i styrelsen för Gavlefastigheter. När Hedlund motiverar Sverigedemokraternas inställning skriver han att fastighetsägarnas rättigheter bör värnas.

Förslaget om ingripande vid misskötsel av hyreshus där det ska införas en möjlighet i bostadsförvaltningslagen för hyresnämnden att förelägga fastighetsägaren att åtgärda brister i förvaltningen och vilket ska kunna förenas med vite, är positivt och innebär förstärkning på området förvaltning. Även fastighetsägares rätt och situation bör värnas, samt rimligheten avvägas för berörda parter då nya förslag läggs fram.”, står det i Sverigedemokraternas förslag till riksdagsbeslut.

Inte på hyresgästernas sida

I förslaget till stärkt skydd för hyresgäster vill regeringen även att landets hyresvärdar ska ta mer samhällsansvar och erbjuda hyresgäster nya kontrakt och en likvärdig lägenhet ifall lägenheten förstörs. Idag är det nämligen tvärtom. Skulle en lägenhet bli förstörd i en brand så sägs hyresgästen upp helt och hållet. Hyresvärdens skyldigheter gentemot hyresgästen upphör omedelbart vilket innebär att drabbade hyresgäster kan hamna längst bak i bostadskön eller tvingas betala 50-70 procent mer i hyra för nästa lägenhet. Trots att det vore positivt för landets 3,5 miljon hyresgäster säger Sverigedemokraterna nej. Även här väljer SD att värna hyresvärdarnas profit framför hyresgästernas trygghet.

”Det finns inte behov av skyddsbestämmelsen om att då en lägenhet förstörs, ska hyresgäst erbjudas nytt hyreskontrakt och likvärdig lägenhet av fastighetsägare. Tvärtom, bestämmelsen skulle även kunna komma att innebära svårigheter, inte minst för mindre fastighetsägare”, står det i Sverigedemokraternas förslag till riksdagsbeslut.

Sverigedemokraterna har avböjt att kommentera.
Källa: Riksdagen.

Stöd röd journalistik – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till: 0720201984! Märk gåvan ”AF” ✌ (betalningsmottagare k.fredrikssom)

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se