Kontakta oss

ARBETSLIV

Kabinpersonal stämmer sitt eget fack – Unionen sprang arbetsköparens ärenden

Publicerat

den

2a85012
OTRYGGA SVERIGE | 190 kabinanställda på SAS stämmer i dag sitt eget fackförbund, Unionen, för att ha förhandlat bort deras pensionspengar utan medgivande från de berörda arbetarna. När SAS hotades av konkurs hösten 2012 förhandlade företaget med facken i ett rasande tempo. För att rädda SAS gick facken med på en rad försämringar.

Kabinpersonalens fack som är Unionen accepterade bland annat att pensionsåldern höjdes från 60 till 65 år. De pengar som genom åren hade lagts undan för att täcka pensionen mellan 60 och 65 år kunde då användas för att bekosta de anställdas ”vanliga” tjänstepension efter 65 års ålder. Denna så kallade omdisponering innebar en stor besparing för SAS.

Men de kabinanställda kände sig lurade. De hade avstått löneutrymme för att få gå i pension tidigare. För dem som hade arbetat länge på SAS handlade det om flera hundra tusen kronor per person som plötsligt drogs undan. Medlemmarna kontaktade en advokatfirma för att stämma sitt eget fack, som de ansåg hade förhandlat bort medlemmarnas pensioner utan lov. I dag, tisdag, har stämningen kommit in till Stockholms tingsrätt. I stämningen hävdar kabinpersonalen att Unionen har överträtt sin behörighet när man gav bort deras pensionsrättigheter.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se