Kontakta oss

Annons

Kan videospel betraktas som modern konst?

Publicerat

den

Debatten om huruvida dataspel är konst eller inte har pågått länge och pågår fortfarande.

Förespråkare av dataspel kommer att berätta en miljon skäl till varför denna underhållning kan klassificeras som konst, det kan vara allt från att ha kul till att tjäna pengar, särskilt med freespins utan insättning. Motståndare kommer att motbevisa allt genom att säga att det är dumt att jämföra spel med målning, litteratur, musik, filmer. Vem av dem har rätt? Den första eller den andra? Låt oss försöka gå till botten med denna fråga och pricka alla ”i”.

Huvuddragen i någon konst:

  • sensuell uppfattning av verkligheten;
  • subjektivitet;
  • figurativitet;
  • klarhet.

Alla dessa funktioner gör att vi kan betrakta videospel som konst i större eller mindre utsträckning. Dataspel är visuella, estetiskt uttrycksfulla och får människor att uppleva samma känslor som att titta på en bra film eller läsa en bok.

Skäl till att inte acceptera tv-spel som konst

Videospelsindustrins unga ålder

Det främsta skälet, från vilket alla andra uppstår, här är ”omognad” av denna konstform. Tv-spel dök bara upp för cirka 50 år sedan och utvecklas fortfarande aktivt. Dessutom var de första så enkla och primitiva att det var omöjligt att klassificera dem som konst.

Bristen på ett enat spelarsamhälle

Nästa anledning är en fragmenterad gemenskap (eller gemenskap med andra ord) av spelare. För det mesta är spelare unga människor som spelar för skojs skull eller bara för att ”döda tiden”.

De bryr sig inte om spel kommer eller inte kommer att erkännas som konst – de bryr sig inte. Denna ”passivitet” är ett allvarligt hinder för erkännandet av videospel som konst. En del av lösningen på detta problem är cybersporter, som blir alltmer populära och hjälper till att förena spelarna.

Allmän opinion

Den allmänna opinionen har också spelat en negativ roll i tv-spel. Och det ser ut ungefär så här: ”Tv-spel – det här är ödet för barn och infantila tonåringar / vuxna. Istället för att spela skulle det vara bättre att göra något användbart etc.”.

Vissa människor gillar att gå på teatern, andra gillar att gå på operan, och andra gillar att fördjupa sig i okända spelvärldar. Men av någon anledning tror folk att den första och andra – är konst och initiering till det höga, och videospel – bara kul.

Spelinnehåll

Videospel, som kan klassificeras som konst, bör ha rikt innehåll. Detta inkluderar en berättelse, grafik (design), musik, spännande spel och spelbarhet (de två sista indikatorerna, för dem som är långt ifrån spelindustrin, verkar mörk skog). Och om allt detta är harmoniskt sammanflätat får vi ett mästerverkspel i slutet som ett VR casino.

Ett slående exempel på detta är Witcher: Wild Hunt, där alla dessa komponenter i spelet tillverkas på högsta nivå. Även om det finns undantag, där det bara råder en av dem: musik, grafik eller berättelse. Till exempel skapades spelet Undertale med pixelgrafik och det är inte vackert ur visuell synvinkel. Trots detta har spelet fått de högsta betygen från kritiker och beröm från spelare för sitt spel.

Fördelen med videospel

Den viktigaste fördelen med videospel jämfört med andra konstformer är interaktivitet. Inte för att titta på huvudpersonen, utan för att bli en själv. Inte för att följa författarens spår, utan för att fatta beslut som kommer att påverka världen omkring dig. Detta tillvägagångssätt är mycket mer intressant än de strikta gränserna för en bok eller film.

Ingen bok låter dig se hela världen den beskriver. Även med den bästa fantasin i världen kommer du aldrig att kunna föreställa dig The Witchers värld, till exempel i detalj. Natur, städer, byar, karaktärer, monster, föremål – i ett videospel ser du allt med egna ögon.

Dessutom ger de flesta spel också praktiska fördelar. Till exempel tränar pussel och strategier uppmärksamhet, intelligens, logiskt tänkande, skyttar – förbättra svaret och ”sandlådor”, som Meekcraft, låter dig visa kreativa förmågor.

Utvecklingen av sociala och kognitiva funktioner, förbättra minnet, bekämpa fobier (med hjälp av VR-spel) – denna effekt från litteratur eller film bör inte förväntas. Det viktigaste att komma ihåg är att du inte behöver spendera all din fritid i spelvärldar.

Och i allmänhet är det nödvändigt att förstå det faktum att de flesta videospel (liksom till exempel filmer, böcker och musik) är ”massproducerade. De skapas (filmas och skrivs) för att tjäna pengar på att sälja dem. Var och en av oss har till uppgift att fiska upp de riktiga pärlorna ur denna skumma ström.

Och om det till exempel i världslitteraturen finns många allmänt erkända mästerverk (krig och fred, till exempel), så är det i spelindustrin mer komplicerat. Till exempel är professionella spelkritiker, som kan skriva en verkligt informerad recension inte så mycket.

Och även om en hel del videospel släpps varje år på olika plattformar, är bara ett fåtal av dem värda uppmärksamhet.

Slutsats

Du bör inte tvivla på att videospel är en samtida konstform. Det har de länge varit, trots kritikers och andra belackares åsikter. Detta faktum är nu officiellt erkänt i USA, Tyskland och Frankrike. Så vi behöver bara ha tålamod och vänta på nya mästerverk i spelindustrin, som kommer att höja ribban för videospel som ett slags modern konst ännu högre.

Fortsätt läsa
Annons