USA och Ukraina röstade emot FN-resolution mot nynazism och rasdiskriminering

Publicerad den

Skriven av

Lindström Erik

Lästid: 2 minuter

VÄRLDEN   Endast två länder röstade emot FN-resolutionen mot rasdiskriminering och nynazism. Ukraina och USA. Två länder som har enorma problem ...

VÄRLDEN   Endast två länder röstade emot FN-resolutionen mot rasdiskriminering och nynazism. Ukraina och USA. Två länder som har enorma problem med både rasism och nynazister.

Det var den 16 december som 130 länder röstade för en FN-resolution mot fascism, rasism och nynazism. Resolutionen vill bland annat: ”bekämpa glorifieringen av nazism , nynazism och andra beteenden som bidrar till att ge näring åt nutida former av rasism, rasdiskriminering, främlingsfientlighet och relaterad intolerans”. Det var visst för mycket begärt av USA och Ukraina som valde att rösta emot resolutionen.

51 länder avstod från att rösta. De flesta av dem med nära band till USA och krigsalliansen Nato. Det rapporterar Riktpunkt.

USA har sedan länge haft stora problem med rasism och rasdiskriminering men de senaste årtiondena har landet även fått problem med organiserade nynazister och fascister. Vilket omvärlden blev varse om i januari när tusentals högerextremister stormade kongressen i Washington. Tidigare i år släppte internationella ADL en omfattande rapport som slår fast att polismyndigheterna lider av omfattande infiltrering av nynazister, rasister och andra extremister. Samtidigt utsätts den svarta befolkningen för omfattande rasdiskriminering. Vilket du kan läsa mer om här.

I Ukraina har organiserade nynazister och fascister blivit ett ordentligt hot mot politiska motståndare och minoriteter. Efter den EU-sponsrade statskuppen 2014 flyttade flera nynazistiska och fascistiska organisationer fram sina positioner. Ett av de mest kända exemplen är hur det högerextrema Azov-milisen, som FN har anklagat för krigsbrott, gick från en högerextrem milis till att bli nationalgardet för hela Ukraina. Svenska nazister som har stridit för Azov har i efterhand utretts för krigsbrott.

Sedan 2018 har romska minoritetsgrupper blivit föremål för flera attacker. Vilket bland annat Helsingforskommissionen slagit fast. Flera utsatta romer har vittnat om hur poliser stod och tittade på när mobbar av högerextremister attackerade deras hem och misshandlade dem grovt.

Så sent som förra året avslöjades det att en högt uppsatt polischef hade beställt etniska register över judar i västra Ukraina.

Stöd röd alternativmedia – Swisha en tia eller valfri slant till: 0720201984! Märk gåvan ”AF” ✌ (betalningsmottagare k.fredrikssom)

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Dela artikeln på sociala medier

Lindström Erik
Om skribenten:
Lindström Erik
Erik Lindström är en ekonomisk skribent med bred erfarenhet inom finans, marknadsanalys och affärsstrategi. Han har arbetat för flera ledande affärspublikationer och är känd för sin förmåga att förklara komplexa ekonomiska frågor på ett lättförståeligt sätt. Lindström har en magisterexamen i ekonomi från Stockholms universitet.

Lämna en kommentar