Kontakta oss

UTRIKES

Kanada låter oljekapitalismen köra över First Nations och miljön

Publicerat

den

KANADA| Kanadas nuvarande regering har godkänt planer på en ny vattendamm trots klagomål och vädjan från First Nations. Därmed låter man kapitalism gå före mänskliga rättigheter.

Det är nyhetssidan Intercontinental Cry som rapporterar om den pågående processen kring en ny vattenkraftsanläggning som kan komma att hota First Nations som bor i norra British Columbia. Artikeln visar att det råder bristande kommunikation med Kanadas urfolk, eller First Nations, och den styrande regeringen. Bygget av ett vattenkraftverk är inte det enda exemplet på respektlösa övertramp från regeringens sida. Planerat bygge av en oljepipeline som ska gå genom B. C. har också överklagats av First Nations.

Kanada är även känt för att i delstaten Alberta norra delar utvinna olja från oljesand. Proceduren skapar avfall som ofta rinner ut i naturen och på så vis skadar First Nations som bor i närheten. Även där har First Nations överklagat besluten utan att bli hörda av Kanadas regering. Officiellt har regeringen velat framstå som mer sammarbetsvillig med First Nations men resurserna skiljer mellan oljeföretagen och First Nations vilket framhäver bristen på jämlikhet mellan parterna. Oljesanden i norra Alberta är för närvarande den tredje största oljereserven i världen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se