Kontakta oss

NOTISER

Kapitalister bakom enorm miljökatastrof i Sydamerika – Miljontals svårt drabbade

Publicerat

den


BRASILIEN | För en månad sedan, den 5 november, brast två gruvdammar i Mariana, Minas Gerais, Brasilien. Effekterna hittills har varit förödande – floden Rio Doce är nu inget mer än en lerpöl full med gift och tungmetaller.

I praktiken innebär det att 3 miljoner människor har förlorat källa till rent vatten. De långsiktiga konsekvenserna är jämförbara med Fukushimakatastrofen i Japan, och är utan tvekan den största miljökatastrofen i Brasiliansk historia.

När dammarna brast så förstörde och förorenade den följande flodvågen allt i sin väg. Det kommer ta århundraden innan de översvämmade åkermarkerna blir brukbara igen, innan floden börjar rinna och våtmarkerna återställs. Det marina naturreservatet Abrolhos hotas också av total förorening.

Kapitalism och korruption bakom katastrofen
Ett australiskt gruvföretag vid namn Samarco har huvudsakligt ansvar för de brustna dammarna. Företaget har lagt enorma summor pengar lobbyism och finansiering av politiska kandidater av både socialdemokrater och borgerliga. Något som har inneburit att företaget har fått uppåt 700 gruvdammar godkända av inspektörer och politiker vars valkampanjer de har finansierat.

Samtliga dammar som står under Samarco har dock kommit undan med minimal säkerhet. Det har inte ens installerats nödlarm ifall något som detta skulle hända – gruvdammarna kollapsade alltså helt utan förvarning eller evakuering.

Antalet döda i katastrofen är ännu oklart. Den totala döds- och skadesiffran kommer förmodligen att fortsätta stiga ett tag till, då även 3 miljoner människors vattenförsörjning är drabbat.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se