Kontakta oss

UTRIKES

Kapitalistiska läkemedelsbolaget Pfizer döms till miljardböter

Publicerat

den

Pfizer logo. Foto: Wikimedia commons

KAPITALISMStorbritanniens konkurrensmyndighet, CMA, har beslutat att läkemedelsjätten Pfizer ska betala 84,2 miljoner pund, motsvarande nästan 1 miljard kronor i böter.

Anledningen är att bolaget varit delaktiga i att priset på epilepsimedicinen Epanutin höjdes med uppemot 2 600 procent. Denna chockhöjning har drabbat många människor hårt ekonomiskt. – Det här är det högsta bötesbeloppet CMA någonsin har dömt ut och det sänder ut ett tydligt budskap till sektorn att vi är fast beslutna att slå ner mot sådant beteende, säger CMA:s ordförande Philip Marsden, till nyhetsbyrån Reuters.

Konkurrensmyndigheten CMA har också gett order om att Pfizer måste sänka priset på epilepsiläkemedlet. Dessa extraordinära prishöjningar har kostat NHS(National Health Service, ansvarar för den offentliga sjukvården i Storbritannien) och skattebetalarna tiotals miljoner pund. CMA riktar skarp kritik mot både Pfizer och läkemedelsbolaget Flynn Pharma som tillsammans missbrukat sin dominerande ställning på marknaden genom överpriser för läkemedlet.

Pfizer hävdade att Epanutin var en ren förlustaffär innan prisjusteringen, men CMA menar att eventuella förluster skulle ha tjänas in på max två månader efter prishöjningarna. Båda företagen har nu fått upp till fyra månader på sig att sänka priset och på det viset trygga patientsäkerheten. CMA säger att företag kan ta ut priser som ger vinst, men de kan inte vara överdrivet och orättvist satta, eller riskera patienters säkerhet.

– Företaget har medvetet utnyttjat möjligheten att trycka upp priset för ett läkemedel som tusentals patienter är beroende av, säger Philip Marsden, ordförande på CMA.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se