Kontakta oss

KRÖNIKA

Högern vill rasera välfärden och göra Sverige till nya USA

Publicerat

den

Kajsa Dovstad - foto: Timbro

KRÖNIKA   Marie Antoinette-högerns känsloargument och våta USA-drömmar riskerar att riva ner den svenska välfärden. Det är åtminstone Timbros senaste testballong ett bevis på.

En släkting har jobbat hela sitt liv och betalat skatt. Hen går till vårdcentralen för att kolla upp vad den där stickande känslan i fingrarna kan bero på. Den som gör det svårt att sova på nätterna. Hen får hjälp och går till kassan för att betala. Det behövs inte. Hen har fyllt 85 och har därmed kostnadsfri sjukvård. Inget konstigt i det, hen har betalat skatt ett helt arbetsliv och byggt upp det här landet.

Stycket ovan är en parafras på den fullständigt vettlösa ledartext Timbromedarbetaren (oj vilken överraskning…) Kajsa Dovstad, skrev i Göteborgs-Posten den 29/10 med rubriken: ”Det är något ovärdigt med gratis vård”.

Det smakar alltså illa redan i rubriken. Inte för att det inte är en fullt legitim åsikt som Dovstad framför, utan för att den står så långt från verkligheten som det bara är möjligt.

I sin argumentation, den anekdotiska bevisföringen, meddelar Kajsa Dovstad stolt: ”Min släkting har förberett sin ålderdom bättre än de flesta. När andra var hemmafruar ordnade hon barnpassning och arbetade.”.

Men då så. Då gör vi så. Kajsa Dovstads enda släkting är nämligen betydligt viktigare än det enkla faktum att vi, enligt Pensionsmyndigheten, har 200 000 pensionerade kvinnor i Sverige som lever på fattigdomsgränsen. Gränsen för att räknas som fattigpensionär går vid 11 800 kronor, bostadsbidrag inkluderat.

Självklart finns det systemfel i det svenska pensionssystemet. Men det handlar framför allt om att pensionsöverenskommelsen är ett dolkhugg i ryggen på alla dem som jobbat ett helt yrkesliv. Deras pengar ska försnillas bort i fonder och annat jox. Självklart finns det systemfel i den svenska sjukvården. Men det handlar framförallt om att privata företag plundrar våra regioner med dyra app-tjänster, undermåliga vårdcentraler och en sjukvårdssegregation som gör att det finns fler vårdcentraler på Östermalm i Stockholm än i hela Järvaområdet.

Högern vill ha högre avgiftstryck

Men vad är då Kajsa Dovstads lösning på problemet? Naturligtvis detsamma som alltid. Låt människor ta ett större ansvar för sin ekonomi, sänk skatten och låt dem betala en större del av kostnaden själv. Rent politiskt är det såklart möjligt. Avregleringar och privatiseringar har redan lett oss i den riktningen. Samtidigt finns det uppenbara problem när man på fullt allvar tror att alla människor har samma utgångspunkt i livet. Jag tänker inte rabbla upp alla aspekter här som gör att en person kan få ett annat utgångsläge än Kajsa Dovstads släkting. Men ett oplanerat men välkommet barn, en skilsmässa, sjukdom, missbruksproblem, bostadslöshet, är några aspekter som genast kommer till mig. Man kan nog konstatera att Dovstads släkting haft tur. Det är bara att gratulera.

Vill att Sverige ska bli nya USA

I sin text lyfter Dovstad upp några exempel på andra länder som genomfört den typ av lösningar hon skisserar i sin ledartext. Tyvärr nämner hon inte högerns främsta föregångsland på området, nämligen USA. Det kanske var lika bra. Men det är åt det hållet man högern vill vandra och har så alltid velat. USA saknar ett nationellt sjukförsäkringssystem. Många lågavlönade saknar såväl sjukförsäkring som rätt till sjukfrånvaro på jobbet. I USA räknas drygt 38 miljoner människor som fattiga. Det motsvarar ungefär 12 procent av befolkningen.

Det är klart att man kapar kostnaderna om man stryper sjukförsäkringssystemet. Det är klart att man kapar kostnaderna om man drar in rätten till sjukfrånvaro. Men till skillnad från Dovstad och resten av den nyliberala högern lever människor sina liv. De blir oplanerat men välkommet gravida, de skiljer sig, de drabbas av sjukdom och missbruksproblematik, de blir av med bostaden vid en utförsäljning. I ett sådant samhälle kanske Dovstas perfekta släkting klarar sig genom att balansera på en knivsegg. Men välfärden finns inte till för dem som klarar sig utan för dem som behöver samhällets skyddsnät. Det har högern aldrig riktigt förstått.

Bakelser istället för bröd

Från sitt elfenbenstorn sitter högerdebattörer och skriver ledartexter och krönikor om att alla borde vara rika och lyckliga och att om så inte är fallet är det helt enkelt så att de förtjänar att vara fattiga. Varje gång jag hör dessa människor prata om välfärd tänker jag på Marie Antoinettes påstådda sägning, den om brödet och bakelserna. Det är kanske elakt förtal, men hennes påstådda ord speglar den aningslösa och verklighetsfrånkopplade samhällssyn som dessa människor personifierar. Det var nog inte av elakhet som Marie Antoinette förbryllat undrade varför arbetarna inte åt bakelser om brödet var slut, det var av rent oförstånd. Tyvärr är Marie Antoinette-tendenserna inom den svenska högern extremt närvarande, oavsett om Kajsa Dovstads släkting kan äta bakelser varje dag eller inte.

 

Jonas Lundgren
redaktionen@aktuelltfokus.se