Kontakta oss

KRÖNIKA

Kära polisen, nästa gång kan ni lämna kavalleriet hemma!

Publicerat

den

KRÖNIKA| Loan Sundman var på plats under Lördagens motdemonstration mot NMR. Enligt henne var det hela slaget om Stockholm, där den största vinnaren var polisen.

Vi var tre aktörer som under lördagens propagandademonstration tog fighten om Stockholm: 570 inresta nazister, flera tusentals Stockholmare med vänner från hela landet och ett okänt antal poliser.

Som vanligt hamnade polisen i den prekära rollen som upprätthållare av lag, lugn och ordning. Polismyndighetens del i lördagens händelser blir problematisk. De vet mycket väl att Nordiska Motståndsrörelsen är ett hot mot själva demokratin och är välkända för sitt våldsbeteende. Ändå så ger man dem demonstrationstillstånd i hjärtat av huvudstaden.

Polisen anser sig vara tvungna att ge tillstånd men de har rätt att tilldela en annan plats än den önskade. Polisen valde att säga ja med påföljd att tre av Stockholms broar var helt avstängda, hela Kungsträdgården, denna vår stads riktiga Folkets park var inhägnad med kravallstaket och hela norra delen av Gamla stan var avstängt för allmänheten. Detta innebar stora olägenheter för både stadsbor och besökande turister.

Jag gissar att hela polisinsatsen med influgna konstaplar, hästar, hundar och bilar kostar en rätt rejäl slant som lär betalas med Stockholmarnas skattepengar. Eller planerar polisen att skicka räkningen till Nordiska Motståndsrörelsen?

Polisens givna roll blev besvärlig
Polisens roll som upprätthållande av lugn och ordning blir i det här scenariot minst sagt besvärlig. Man vet på förhand att det kan bli sammanstötningar mellan antidemokrater och vanliga medborgare så man inriktar insatsen på att hålla grupperna långt ifrån varandra.

Stockholmarna gjorde som stockholmare brukar, de sökte olika vägar för att komma inom hör och synhåll till nazisterna. När polisen stängde av en bro så gick vi över en annan. Vid Riddarhustorget kände tydligen ordningsmakten att vi var för många och beslöt sig för att skingra folkmassan. Plötsligt kommer kavalleriet farande på sina gigantiska hästar rakt in i folksamlingen, vrålar backa till människor som skräckslaget står upptryckta mot husväggar. Skrämmer livet ur gamla och unga, en restaurangägare räddar in 5 vettskrämda tonårsflickor till tryggheten inomhus.

Polismakten visar musklerna mot folket som de är satta att skydda.Visst, i gruppen fanns brushuvuden som fylldes av adrenalin och kastade snöboll och fula ord, men den ridande polisen använder helt urskillningslöst hästarna som vapen mot alla som befann sig på platsen.

Vi vet sedan Limhamn att hästar faktiskt inte backar för människokroppar, de trampar ner en om man kommer i vägen.Att ingen blev skadad igår när hästarna användes för att skingra folket på den isiga och av snöhögar fulla platsen får ses som ett mindre under.

Uttråkade nazister gav sig på polisen
Nazisterna å sin sida gjorde som nazister brukar. De hann inte mer än in på Mynttorget förrän de ville tränga in i Gamla stan för att slå sönder stadsborna. Maskerade och beväpnade med sköldar gav de sig på de konstaplar som stod som avspärrning. Tumult uppstod innan de backade tillbaka in i sin inhägnad.

Dilemma för polisen uppstod när nazisterna inte kunde stå och frysa längre på torget i snålblåsten. Hur få bort dem från stan?

En stor samling frustrerade nazister som inte hade fått slå ens den minsta lilla stockholmare, lotseras av polisen till Gamla stans tunnelbanestation. Tågtrafiken var man tvungen att lägga om, vanliga människor tilläts inte att ta tunnelbanan från Gamla stan denna lördagseftermiddag. Kostnad för det?

De frusna, frustrerade och säkert både hungriga och kissnödiga nazisterna gav sig åter igen på polisen. Nu blev det riktigt allvarligt. En konstapel blev skadad och fick föras till sjukhus, en nazist blev också skadad, något som slås upp stort på deras hemsida.

Sent omsider la sig lugnet i staden, nazisterna var bortforslade till okänd ort och på Medborgarplatsen var det folkfest.

Med facit i hand så funkade polisens strategi. Avspärrat område var så stort att ingen stadsbo tvingades höra ett ord av vad nazisterna sa, ingen behövde utsättas för deras hatpropaganda, ingen stadsbo blev skadad av nån nazist. Polisen lyckades faktiskt med det som antirasisterna ville åstadkomma. Nazisterna hördes bara av dem själva.

Varmt tack för det polisen!

Men nästa gång så låt dem knata runt i en jätteinhägnad på nåt fält nånstans. Sen så önskar jag att ni arbetar med medborgarna – stadsborna – inte mot oss. Var folkets polis.

Och ta bort det där galna kavalleriet!

Loan Sundman
loan.sundman@aktuelltfokus.se