Kontakta oss

INRIKES

Katastrofgymnasiers usla verksamhet räddas på bekostnad av vanligt folk

Publicerat

den

KAPITALISM| Skolkoncerner gör enorma vinster på att erbjuda utbildningar med usel kvalité och roffa åt sig statligt stöd. Det visar en den arbetarvänliga tankesmedjan Katalys i en ny rapport.

I en rapport med titeln Låg Kvalité Som Affärsidé har den arbetarvänliga tankesmedjan Katalys granskat två större skolkoncerner: Praktiska och Yrkesgymnasiet. Enligt rapporten har just dessa två koncerner fått kritik i rapporter och nyheter samt blivit anmälda av skolinspektionen återkommande gånger sedan de inledde sin verksamhet.

Alliansen med Jan Björklund i spetsen lanserade ett antal skolreformer som kom att främst drabba utbildningsprogram avsedda för vanligt folk. Restaurang och livsmedel, bygg och anläggning, industriteknik, handels och administration samt VVS och fastighet drabbades hårt när man tog bort den allmänna behörigheten till högskolan. Andelen elever minskade kraftigt med åren och resulterade i att utbudet blev lidande och gymnasier lades ner.

Skolkoncernen Praktiska har sedan den nya politiken införts fått viten på totalt 8 650 000 kr av Skolinspektionen för fel och brister på sina skolor. Bland annat har man haft lärare utan yrkeserfarenhet, bristfälliga övningslokaler, brister i undervisningsmaterielen, för lite byggmaterial och få praktikplatser.

Skolkoncernen Yrkesgymnasiet har även dem fått anmärkningar som innefattat bristande elevstöd, täta rektorsbyten, obehöriga lärare och hög elevfrånvaro. Till skillnad från Praktiska har Yrkesgymnasiet endast fått viten på 2,7 miljoner.

Rapporten avslutar däremot på det mest absurda i hela svängen med att staten hjälper dessa katastrofgymnasier med skattemedel så att de kan behålla sin verksamhet. Katalys visar tydligt hur bister verkligheten är där katastrofkapitalister kan roffa åt sig av resurser och trampa på vanligt folk utan att behöva betala för sig själva.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons