Kontakta oss

UTRIKES

Kristdemokratisk president i stor korruptionsskandal

Publicerat

den

BRASILIENLandets högerpresident anklagad för delaktighet i en stor korruptionsskandal utan dess like. 

Landets presidenten, kristdemokraten Michel Temer var med om att tvinga bort Brasiliens dåvarande president Dilma Rousseff för att kunna ta över ledningen av landet. Nu sitter högerpresidenten själv på pottkanten, anklagad för delaktighet i en korruptionsskandal utan dess like.

Utredningen kring de muthärvor som under de senaste åren nystats upp i Brasilien har hela tiden vuxit och involverar nu ett hundratal politiker – däribland åtta ministrar. Ett flertal ministrar har redan tvingats avgå, och en redan impopulär regering har blivit än mer illa omtyckt.

Den jättelika korruptionsskandalen kring oljebolaget Petrobras bidrog till att Michel Temers konservativa regering kom till makten, sedan den förra presidenten Dilma Rousseff och hennes arbetarparti PT tvingats bort. Rousseff anklagades för att ha misskött ekonomin och lett en djupt korrupt regering. Nu möter Temer själv anklagelser om korruption sedan han tillträdet i augusti i fjol.

Brasilianarna har all anledning att känna vrede över hur den politiska ledningen har handskats med makten den senaste tiden.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons