Kontakta oss

ARBETSLIV

Kristen tackade nej till arbete – får 60 000 i statligt skadestånd

Publicerat

den

INRIKES | Mannen tackade nej till ett arbete på grund med hänvisning till att han är med i kristna Jehovas Vittnen. Då drog Arbetsförmedlingen in mannens aktivitetsstöd vilket ledde till att Arbetsförmedlingen anmäldes för diskriminering av Diskrimineringsombudsmannen.

Tingsrätten har slagit fast att mannen utsattes för diskriminering och han ska tilldelas 60 000 kronor i skadestånd av staten. Arbetsförmedlingen menade att den kristna mannen hade misskött sina åtaganden enligt jobb- och utvecklingsgarantin då han sade nej till en företrädare för ett säljbolag vilket innebar att en arbetsintervju kunde komma till stånd. Enligt myndighetens tjänstemän var mannens religiösa övertygelse inte ett godtagbart skäl.
Skälet som mannen gav till arbetsköparen och Arbetsförmedlingen var att han inte kunde arbeta med lotterier på grund av sina religiösa skäl. Enligt Dagens Juridik som har uppmärksammat fallet ska mannen ha vädjat till Arbetsförmedlingen att ändra sitt beslut.

Får bakläxa av Tingsrätten
Nu får Arbetsförmedlingen bakläxa av Tingsrätten som menar att mannen utsattes för diskriminering då hans ekonomiska ersättning drogs in. Enligt Tingsrätten utsattes mannen för indirekt diskriminering vilket innebär att Arbetsförmedlingen ska betala skadestånd. Den höga summan på 60 000 kronor bestämdes bland annat för att avskräcka tjänstemän och arbetsköpare att begå liknande diskrimineringsfall i framtiden. Det underliggande budskapet är klart, tillhör du Jehovas Vittnen behöver du inte gå inte emot din religiösa tro oavsett om det gäller arbetslinjen eller ej.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons