Kontakta oss

LEDARE

Kristersson är tyst när Wolodarski utsätts för judehat

Publicerat

den

LEDARE Alexander Bard är minst sagt skogstokig på Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski. Enligt Bard borde Wolodarski ställas inför rätt för att han nämnde att Bard har deltagit i ett pr-jippo som arrangerades av våldsbejakande högerextremister förra året.

”Det är verkligen dags att dra det där lilla kräket Peter Wolodarski på DN Inför rätta snart.”, skriver Alexander Bard i ett öppet inlägg på Facebook. Bards attack kom efter att DN:s chefredaktör Peter Wolodarski,i publicerat en ledarkrönika där han fördömde normaliseringen av rasismen och syftade bland annat på SD-politikern, Kent Ekeroths, hånande av dödsoffren i flygkraschen i Iran.

I ledartexten påpekar Peter Wolodarski att Bonniersbolaget TV4 för fem år sedan ”inte hade tillåtit att ett av deras mest populära familjeprogram rymmer en profilerad medverkande som bland mycket anmärkningsvärt förra året deltog i en talkshow arrangerad av framträdande högerextremister”, med syftning på Bard.

Efter Wolodarski publicerade sin text tog det inte lång tid förrän högern började spåra ut på sociala medier. Wolodarski och Dagens Nyheter har fått ta emot mängder med kritik de senaste dygnen. Flera profilerade högerröster har försvarat Alexander Bards flirt med extremhögern. En av dessa är Moderatledaren Ulf Kristersson. I TV4:s nyhetsmorgon framställde han Bard och Kasselstrands samtal vid en debatt och menade att Wolodarskis ledartext var skadlig för samtalsklimatet i Sverige.

– Ta den här förfärliga situationen med Alexander Bard. Ska man inte få vara programledare i ett program som ni har för att man deltar i en debatt mot andra människor? Vad är det för samtalsklimat vi håller på att skapa i Sverige?, sa M-ledaren i TV4 Nyhetsmorgon.

Så vad är det högern stormar om egentligen och vad är det i Wolodarskis text som är så farligt för samtalsklimatet? Låt oss gå igenom det hela.

Ledaren för Alternativ för Sverige heter Gustav Kasselstrand. Fram till 2015 var han den organiserande kraften bakom Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU. Det året valde Sverigedemokraterna att klippa banden till sitt eget ungdomsförbund. Anledningen var för att SDU drev en mer extremnationalistisk linje som gick emot SD:s syn på öppen svenskhet. Ungdomsförbundet hade även intagit en mer antisionistisk hållning, odlat kontakter med italienska fascister och våldsbejakande högerextremister.

Jonas Nilsson är en av huvudfigurerna i Nordisk Alternativhöger. Han har tidigare varit medlem i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen och bedriver kampsportsträningar för högerextremister knutna till den så kallade “alternativhögern”. Nilsson är även dömd för grov misshandel, påstår sig ha stridit för franska Främlingslegionen och tränat det högerextrema Azovförbandet i Ukraina. Aktuellt Fokus har tidigare uppmärksammat hur Nilsson har ägnat sig åt krigsförberedelser med sydafrikanska extremister.

Förra året arrangerade Jonas Nilsson ett öppet samtal mellan Gustav Kasselstrand och Alexander Bard. Vilket Aktuellt Fokus var först med att belysa. Biljettförsäljningen sköttes av Logik förlag som drivs av ledarskiktet för före detta Nationalsocialistisk Front/Svenskarnas Parti, Stefan Jacobsson och Daniel Höglund.

Någon debatt blev det aldrig. Istället blev det ett ganska så lugnt samtal där Bard och Kasselstrand var rörande överens om det mesta. Båda var positiva till den ekonomiska globaliseringen och Sveriges nyliberala samhällsstrukturer. Den stora skillnaden mellan de bägge var synen på den lönedumpande arbetskraftsinvandringen. För Kasselstrands del är lönedumpningen inga problem så länge arbetskraftsinvandrarna utgörs av vita. Bards ståndpunkt var att arbetskraftsinvandrare oavsett etnicitet ska välkomnas så länge dom lämnar sin kultur hemma.

En mysig samtalsafton mellan två priviligierade män. Så kan man beskriva arrangemanget. Den där debatten som Ulf Kristersson talar om har aldrig ägt rum.

Att ta upp detta faktum är tydligen tillräckligt för att Alexander Bard vill ställa Peter Wolodarski inför rätta. För vad kan man undra. För att han skriver texter som Bard inte tycker om?

Frågorna är många men svaren är få. Vad man däremot kan konstatera är att högerns gränsdragning mot nazister har minskat. Att påpeka det olämpliga med offentliga personer i nazistiska event är tydligen dåligt för samtalsklimatet. Åtminstone enligt Ulf Kristersson. Att Peter Wolodarski utsätts för judehat på grund av sina åsikter nämns inte en enda gång av Ulf Kristersson. En rätt talande tystnad som förgiftar samtalsklimatet på riktigt.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se