Kontakta oss

EU

Skattepengar och EU-bidrag ska rädda kungen från konkurs

Publicerat

den

INRIKES| Kungens statliga bidrag uppgår i flera hundratals miljoner kronor från skattebetalarnas plånböcker. Men utöver detta får Kungen även EU-bidrag för sitt lantbruk.

Utöver sina miljoner från svenska skattebetalare får kungen bidrag från EU. Bidraget är så kallat jordbruksbidrag som kungen har rätt till då han arrenderar runt 2200 hektar utan någon fastighetsskatt. Enligt grundlagen är det olagligt för kungen och resten av kungafamiljen att ha företag eller jobb överhuvudtaget. Kungen äger dessutom företaget Bensor AB som bland annat driver Solliden på Öland som flera år i rad har gått med förlust. Om det inte varit för skattebetalarna och EU-bidraget hade han förmodligen gått i konkurs.

Ibland kommer tidningar ut med siffror på kungens årliga bidrag han får på bekostnad av skattebetalarna. Hälften av apanaget brukar gå till hovstaten och den andra halvan går till slottsstaten. Fram till 2013 behövde inte hovstaten redovisa sin ekonomi vilket är ett gott exempel på den undermåliga insyn svenska folket har i kungahusets ekonomi.

Sist några exakta siffror uppgavs offentligt om kungens totala bidrag räknat på både hovstaten och slottsstatens ekonomi var siffran 122 miljoner år 2012. I våras gjorde Svenska Dagbladet en översikt hur kungahusets ekonomi fungerar och där gick det att utläsa att kungen fått anslag om ytterligare 6 miljoner kronor från regeringen. Trots bristen på insyn har tidigare regeringar sällan ställt stora krav på Sveriges största bidragstagare.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se