Kontakta oss

INRIKES

Lena Hallengrens medarbetare involverad i munskyddsskandalen

Publicerat

den

Foto: Johan Fredriksson

INRIKES    Regeringskansliet har varit mer engagerade i processen för att tona ner kraven på munskydd inom äldreomsorgen än som tidigare varit känt. Nu visar det sig att statsrådet Lena Hallengrens närmsta medarbetare aktivt ville vara med på det hemliga möte som hölls mellan Arbetsmiljöverket och SKR och där fackförbundet Kommunal hölls utanför.

Det var efter påtryckningar från arbetsköparorganisationen SKR som Arbetsmiljöverket valde att tona ner sitt tidigare krav på munskydd inom äldreomsorgen. Det avslöjade SVT nyligen. Nu avslöjar SVT även att socialministern Lena Hallengrens närmsta medarbetare hade full insyn i processen där fackförbundet Kommunal hölls totalt utanför. SVT har bland annat granskat flera mail där det tydligt framgår att Hallengrens medarbetare aktivt velat ha insyn. Socialministerns medarbetare har därefter hållit statssekreteraren Maja Fjaestad (S), fullt informerad om processen. Maja Fjaestad har tidigare sagt till SVT att hon inte reagerade på att arbetsköparorganisationen SKR krävde och fick igenom ett hemligt möte med fyra myndigheter om skyddsstoppet äldreboendet Serafen utan att vare sig fackförbundet Kommunal eller berörda skyddsombud var inbjudna. Kort efter mötet ändrade Arbetsmiljöverket sig om kravet på munskydd inom äldreomsorgen.

Förutom att Lena Hallengrens medarbetare ville vara med på mötet så visar det sig att även Stockholm stad har utövad påtryckningar mot Arbetsmiljöverket. Även där hölls processen hemlig för fackförbund och skyddsombud.

Munskydd inom äldreomsorgen skyddar inte bara omsorgsarbetarna utan är även effektiva när det gäller att skydda de äldre från att bli smittade av exempelvis Covid-19. En ny vetenskaplig studie från Hong Kong visar att ansiktsmasker kan minska smittspridning med upp till 75 procent. I Sverige är det framförallt äldre människor inom äldreomsorgen som har avlidit av Covid-19. I dagsläget har över 3900 personer avlidit av smittan.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se