Kontakta oss

ARBETSLIV

Regeringskansliet mörkade munskyddssamtalen med SKR

Publicerat

den

Foto Holger.Ellgaard

INRIKES     Både Arbetsmiljöverket och Lena Hallengrens medarbetare på regeringskansliet struntade i reglerna och lät bli att diarieföra samtalen dom haft med arbetsgivarorganisationen SKR om munskyddskraven inom äldreomsorgen. Samtidigt uppmanar ledningen på Arbetsmiljöverket sina medarbetare till att rensa mejlkorgarna.

Det var efter påtryckningar från arbetsköparorganisationen SKR som Arbetsmiljöverket valde att tona ner sitt tidigare krav på munskydd inom äldreomsorgen. SVT har tidigare avslöjat hemliga möten där facket har lämnats utanför och att socialminister Lena Hallengrens närmsta medarbetare har haft insyn i processen. Nu avslöjar SVT att både regeringskansliet och Arbetsmiljöverket lät bli att diarieföra de kritiserade samtalen med SKR.

På regeringskansliet motiverar man beslutet med att diarieföring inte tillför något nytt i sak, uppger SVT.

I en kommentar skriver Lena Hallengrens pressekreterare att man ”har regelbundet kontakter med olika intresseorganisationer och myndigheter för att hålla oss informerade, ibland är vi med på möten och ibland inte. I det här fallet behövdes inte vår närvaro. I och med att vår närvaro inte behövdes och det var en fråga för myndigheterna gjordes bedömningen att det inte fanns behov av att diarieföra kontakten.”

Efter myndighetsskandalen har bland annat LO reagerat starkt. Fackförbundet Kommunal har bland annat JO-anmält Arbetsmiljöverket som i sin tur har uppmanat sina anställda till att radera sina mejlkorgar. Nu återstår frågan hur mycket insyn regeringskansliet har haft i processen.

Kunde minskat smittan

Munskydd inom äldreomsorgen skyddar inte bara omsorgsarbetarna utan är även effektiva när det gäller att skydda de äldre från att bli smittade av exempelvis Covid-19. En ny vetenskaplig studie från Hong Kong visar att ansiktsmasker kan minska smittspridning med upp till 75 procent. I Sverige är det framförallt äldre människor inom äldreomsorgen som har avlidit av Covid-19. I dagsläget har över 4900 personer avlidit av smittan.

Källa: SVT.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se