Kontakta oss

EKONOMI

LO sågar Riksbankens senaste besked

Publicerat

den

EKONOMI I torsdags valde Riksbanken att höja styrräntan. Höjningen möter kritik från LO. På grund av räntehöjningarna gör bankerna rekordvinster.

Igår höjde Riksbanken återigen styrräntan. Denna gången höjdes räntan med 50 punkter till 3 procent vilket är den högsta räntan på 15 år. Riksbanken talar också om att det kan komma fler höjningar till våren.

LO meddelar i ett pressmeddelande att de är starkt kritiska till Riksbankens besked.

– Det betyder i klartext att Riksbanken helt i onödan ökar arbetslösheten i Sverige. Den knäcker i onödan pressade hushållsekonomier. Många, inte minst bland LO-förbundens medlemmar, lever redan på eller över sina marginaler, säger LO:s chefsekonom Laura Hartman.

Enligt Hartman beror den pågående krisen på omvärldsfaktorer som Riksbanken inte kan lösa med räntehöjningar.

– Inflationen i Sverige beror på att det är krig och energikris. Det är omvärldsfaktorer som inte påverkas av att den svenska Riksbanken höjer räntan, säger Laura Hartman.

Hartman får medhåll från Johan Sjölander, verksamhetschef på tankesmedjan Tiden. I en debattartikel kallar hans Riksbankens agerande för obegripligt. Sjölander påpekar att arbetare genomgår reallönesänkningar och att räntebeskedet bara förvärrar hushållens ekonomi.

Bankerna gör storvinster
Sjölander påpekar att de enda som tjänar på räntehöjningarna är storbankerna som trots krisen redan gör rekordvinster. De fyra största bankerna delar ut sammanlagt 147 miljarder i vinst till sina ägare. Det är 37 miljarder mer än den statsbudgetens post för hälsovård, sjukvård och social omsorg.

Bankernas ökade vinster beror på räntehöjningar på kundernas lån i takt med att Riksbanken höjt styrräntan. En majoritet av bankernas lån består av huslån.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se