Kontakta oss

UTRIKES

Finska arbetare strejkade fram stora löneökningar

Publicerat

den

Foto: Genrebild, Wikicommons

UTRIKES Det finska industrifacket har tecknat ett nytt löneavtal som ger uppemot 7% i lönehöjning. I avtalet ingår också engångsbetalningar.

Det finska industrifacket ville ha lika stora ökningar som det tyska industrifacket som drev igenom löneökningar på 8,5% och engångssummor på 3000 euro. De finska arbetsgivarna gav budet 6,6% i en två-årsperiod och industrifacket svarade då med en strejk.

Efter strejken accepterade industrifacket löneökningar på 7% under en två-års period. Avtalet innehåller också flera olika engångssummor som varierar beroende på vilket kollektivavtal som råder. Avtalet inom teknologiindustrin ger en engångsbetalning på 400 euro(4 466kr). Kemiavtalet ger en engångssumma på 800 euro(8 933kr).

I Sverige har LO krävt ett ett-årigt avtal med ökningar på 4,4% utan engångsbetalningar. Utfallet kan bli högre än vad de drivit igenom i Finland beroende på vad LO driver igenom i år och nästa år.

Transportarbetarförbundet har ställt sig utanför LO i förhandlingarna och kräver istället löneökningar på 5,5% och engångsbetalningar. Gruvarbetarna från LKAB i Kiruna och Malmberget har också röstat igenom att driva högre krav än 4,4%. Gruvarbetarna som tillhör IF Metall tänker kräva löneökningar på uppemot 20%.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se