Kontakta oss

INRIKES

Magdalena Andersson avgår som statsminister före hon tillträtt

Publicerat

den

INRIKES Magdalena Andersson meddelar nu att hon avgår före hon hinner tillträda rollen som statsminister. Nu blir det nya talrundor och statsministeromröstning.

Som Aktuellt fokus tidigare rapporterat om har Magdalena Andersson(S) blivit framröstad av riksdagen som ny statsminister. Det tog bara timmar innan det uppstod ett nytt regeringskaos då Centerpartiet valde att släppa igenom den blåbruna oppositionens statsbudget. Miljöpartiet valde snabbt att lämna regeringen då de inte vill regera på en blåbrun budget.

Efter Miljöpartiets besked tog det inte lång tid förrän Andersson arrangerade en pressträff där hon meddelade att hon har begärt att bli entledigad från sin roll som statsminister före hon tillträtt. Officiellt är det fortfarande Stefan Löfven som är statsminister för en övergångsregering.

Imorgon kommer riksdagens talman komma med ett nytt besked om vad som händer härnäst. Det kan bli både nya talmansrundor med riksdagens partiledare eller att han utser en statsministerkandidat som riksdagen ska ta ställning till.

Trots att Centerpartiet släppte fram den blåbruna budgeten skriver partiledaren Annie Lööf på twitter att de är villiga att återigen släppa fram Andersson som statsminister.

Centerpartiets besked tyder på att det återigen lär bli Andersson som nomineras av talmannen. Om Centerpartiet stödjer det socialdemokratiska alternativet har oppositionen ingen möjlighet att få en egen statsministerkandidat då de har för få mandat i riksdagen.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se