Kontakta oss

INRIKES

Massiv kritik mot multimiljonären Gudrun Sjödén

Publicerat

den

ARBETSLIV Anställda vittnar om rasism, kränkningar och mobbning. Nu riktas svidande kritik mot multimiljonären bakom företaget som pryder hennes eget namn, Gudrun Sjödén.

I ett halvår har Expressenjournalisten Karin Sörbring granskat arbetsmiljön på klädföretaget Gudrun Sjödén. I reportaget vittnar flera anställda om kränkande behandling, usel arbetsmiljö och rasism. I ett samtal till en av företagets mellanchefer ska Gudrun Sjödén uttryckt missnöje med mellanchefens mimik. Anledningen var för att mellanchefen är svart.

– Eftersom du är svart kan jag inte läsa av ditt ansikte, du får försöka ha tydligare mimik.

Vid ett annat tillfälle ska Gudrun Sjödén även kallat svarta anställda för ”mina negrer”.
– Jag är så uppspelt över att mina negrer ska komma i dag, uppges hon ha utbrustit när två svarta medarbetare från USA skulle delta på Gudrun Sjödéns kickoff på Münchenbryggeriet.

Andra vittnesmål handlar om att multimiljonären har kallat kineser för ”tjing-tjong-folket”, beskriver människor som ”blå-negrer” och talat illa om polacker.

Rasistiskt skräckvälde

Totalt rör det som om ett 20-tal nuvarande och före detta anställda som har berättat sina erfarenheter från företaget. Vissa går så långt att dom liknar företagskulturen vid ett skräckvälde som styrs av Gudrun Sjödén och vd Ann Adelsson.

Vittnesmålen handlar om mobbning, hot, kränkningar och rasism.

– Under ett och ett halvt år var det minst ett par anställda i veckan som jag hade samtal med som kände sig nedtryckta av Gudruns och vd:n Annies ledarskap. Det var systematiskt, säger Göran Sandström, tidigare huvudansvarig för personalfrågor på företaget.

”Gråter på toaletterna”

Tidvis har arbetsmiljön varit så pass dålig att anställda har gråtit på jobbet. I reportaget vittnar en anställd om hur anställda gråter på toaletterna efter att blivit utskällda.

Reaktionerna på vittnesmålen från Gudrun Sjödén har varit massiv på sociala medier. Förutom svidande kritik vill många före detta kunder numera bojkotta företaget.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons