Kontakta oss

INRIKES

Moderaterna tvärvänder om den ryska gasen

Publicerat

den

ulf kristersson - foto_ European People's Party _ Flickr

INRIKES För en vecka sedan sade Moderaterna blankt nej till Miljöpartiets förslag om att stoppa den ryska gasen till Sverige. Anledningen var för att Moderaterna inte ville legitimera MP:s politik. Nu gör Moderaterna en total tvärvändning i frågan.

Det var den 25 mars som Miljöpartiet föreslog att regeringen skulle strypa den ryska gasexporten till Sverige. Endast Vänsterpartiet röstade för. Socialdemokraterna försvarade beslutet med att dom tycker att det är EU som ska ta initiativ till utökade sanktioner. Moderaterna hade däremot en annan hållning i frågan. Enligt Moderaterna ville man inte stoppa den ryska gasen eftersom man ansåg att det kunde legitimera Miljöpartiets politik.

När Moderaternas närings- och energipolitisk talesperson Carl-Oskar Bohlin intervjuades av Aftonbladet gick han så långt att han kallade MP:s föreslagna gas-sanktioner för ”miljöpartistisk plakatpolitik”.

– Det är miljöpartistiskt plakatpolitik. Den politik som de driver i Sverige har skapat gasberoendet i Europa, sade Carl-Oskar Bohlin.

Tvärvänder

Exakt en vecka efter Moderaterna sagt nej till sanktionerna gick partiet ut på sociala medier och berättade att man helt plötsligt vill införa sanktioner mot den ryska gas-exporten till Sverige.

”Vi kan inte fortsätta finansiera Putins krigsföring som urskillningslöst skördar liv i Ukraina. Nu måste Sverige och den svenska regeringen driva på inom EU för att gemensamt och så fort det bara är möjligt sätta stopp för importen av rysk olja och gas.”, skriver Moderaterna på Twitter.

Per Bolund: Hyckleri

Miljöpartiets språkrör Per Bolund skrädde inte med orden när han såg Moderaternas budskap på sociala medier. Enligt Bolund är Moderaternas nya besked inget annat än hyckleri.

”Hyckleri! När Miljöpartiet föreslog det i riksdagen röstade ni nej.”, skriver Per Bolund och fortsätter.

”Nu lägger vi ett nytt initiativ i riksdagen om att stoppa rysk olja och gas. Efter de fruktansvärda bilderna från Butja måste det vara självklart att skärpa sanktionerna mot Ryssland. Att stoppa export av rysk energi är att slå mot Putin där det gör ont!”

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se