Kontakta oss

ARBETSLIV

Medlemmarna rasar mot fackpampar

Publicerat

den

INRIKES | Efter avslöjandet om Kommunaltopparnas lyxliv på medlemmarnas bekostnad rasar nu fackförbundets medlemmar.

I onsdags kunde Aftonbladet avslöja att fackförbundet Kommunal lagt miljontals kronor av medlemmarnas pengar på att driva en lyxrestaurang i Stockholms skärgård. Restaurangen Metropol Palais har bland annat ett eget vinmärke, tillhörande spa och konferensanläggning. Restaurangen har anordnat kvällar med striptease och liveshower trots att fackförbundet har en policy mot pornografi. Delar av Kommunals ledning har varit frekventa gäster på restaurangen.

Och när Kommunals ledning under onsdagen gick ut på sin Facebooksida för att förklara sitt agerande blev kritiken inte nådig. På torsdagen hade bara två av inläggen fått över 1000 kommentarer, varav den absoluta majoriteten var negativt inställda till Kommunals ledning.

– Det första jag gör imorgon, ringer till kommunal och säger upp mitt medlemskap. Är ju värre mentalitet hos dom förtroendevalda än hos gamla brukspatroner. Dom gjorde ju inte sken av att vara något annat än patroner, skriver en medlem.
En del av medlemmarna riktar sin kritik mot Kommunals kassör Anders Bergström.
– Vi har bott på Marholmen vid ett tillfälle och vi betalade för oss som alla normalfungerande människor gör! Att inte du Anders Bergström som dessutom är kassör i Kommunal inte ”tänkt på” att du inte fått en faktura efter att platschefen bokat en stuga till midsommar åt dig gör nog varje medlem i fackförbundet övertygad om att kassör inte är ett lämpligt arbete för dig, skriver en medlem från Ekedalen.

– Jag har varit skolinformatör för Handels och LO i 3 år nu och ska ut på skolorna nästa vecka och berätta för gymnasieelever om varför det är viktigt att gå med i facket. Så visar det sig att våra egna ledningar beter sig som de värsta direktörerna. Vilka frågor tror ni eleverna kommer ställa mig? skriver en 22-åring från Stockholm.

Andra kommunalmedlemmar reagerar med humor istället, som en undersköterska från Nässjö.
– Jag är undersköterska som är sjukskriven sedan 2009. Jag har i alla år betalat medlemskap, trots att inkomsten som långtidssjukskriven är minimal. Jag fick en faktura så sent som idag ”vi hoppas att du trivs som medlem i Kommunal” stod det i brevet. Om någon borde få ”provbo” dessa anläggningar gratis så är det vi, som inte har råd att åka någonstans någon gång. Jag har inte varit utanför huset sedan Julafton, jag behöver skämmas bort lite!!!

Det inlägg med flest antal gilla-markeringar är undertecknat ”socialist och medlem”.
– Jag och många andra känner oss genuint trötta på att fackföreningsledningarna liksom lever sitt eget liv och har tappat kontakten med arbetarna. Jag hoppas att de ansvariga i detta fall avgår, utan avgångsvederlag och fallskärmar, och att medlemmarna väljer en ny ledning som inte göttar sig på arbetarnas bekostnad.

Bland de över tusen kommentarerna reses många krav på att ledningen ska avgå. Samtidigt är en vanligt återkommande åsikt är att medlemmarna inte ska gå ur fackförbundet utan stanna kvar och utnyttja sin rösträtt för att sparka ut topparna. Under torsdagen meddelade Kommunals förbundskassör Anders Bergström att han avgår.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons