Kontakta oss

ARBETSLIV

Medlemmarna rasar mot LO-pamparnas LAS-svek

Publicerat

den

Foto: Holger.Ellgaard

LAS   Majoriteten av LO-förbunden skrotar det fackliga löftet och går med på försämringar i arbetsrätten. En ”sorgens dag för arbetarrörelsen”, säger en LO-medlem.

Under onsdagen stod det klart att en majoritet av ledningarna i LO-förbunden ställer sig bakom försämringarna i arbetsrätten som tidigare aviserats av S+MP-regeringen. I ett inlägg på sin Facebook-sida kallar LO-ledningen försämringarna ”ett nytt omställningsavtal”. Reaktionerna från LO:s medlemmar lät inte vänta på sig. I en kommentar på Facebook-inlägget skriver en medlem från Trollhättan: ”Förmodar att ni vek ner er så hårt nu att arbetaren på golvet blir kuvad?”

Ytterligare en medlem skriver: ”Sorgens dag för arbetarrörelsen. Först såssarna och nu LO. Det visar bara att de inte längre behövs. Hur skall äldre sjuka klara en s.k omställning o.s.v? Hur går det för s.k förtroendevalda som kan hamna på shitlist? Vilken ordning och reda är det som krackelerat egentligen? Att arbetsgivaren får bestämma?”

En tidigare arbetare på Kockums skeppsvarv i Malmö skriver: ”Sveket mot det fackliga löftets innebörd.”

Facklig splittring

Men alla fackförbund är inte för försämringarna av LAS. Byggnads ordförande Johan Lindholm skriver på microbloggen Twitter: ”LO-styrelsen har beslutat att LO ska ansluta sig till det nya huvudavtalet. Byggnads har hela tiden sagt nej till en överenskommelse som försämrar LAS. Vi menar att den minskar tryggheten för oss byggnadsarbetare och ökar arbetsgivarnas makt. Därför röstade vi nej till beslutet.”

”Vi ska inte behöva byta trygghet vid en omställning på arbetsmarknaden mot otrygghet i anställningsskyddet. Det vi efterfrågar är mer trygghet, inte mindre!”

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons