Kontakta oss

KULTUR

Kurdisk poet dömd till fängelse efter kritik mot Erdogan

Publicerat

den

TURKIET   Den kurdiske poeten, författaren och journalisten Yılmaz Odabaşı har dömts till fängelse för att ha förolämpat den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Det rapporterade Turkish Minute på onsdagen.

Media and Law Studies Association (MLSA), en icke-statlig organisation som arbetar med yttrandefrihet, journalistik, internetfrihet och rätten till information, meddelade i onsdags på sociala medier att Yılmaz Odabaşı, 59, döms till 11 månaders fängelse

Odabaşı lämnade Turkiet efter valet i november 2015, när det regerande konservativa nationalistpartiet AKP, som har varit vid makten sedan 2002, kom till makten igen. Året därpå återvände han till Turkiet igen.

2017 dömdes Odabaşı till ett villkorligt fängelse på ett år och åtta månader för att ha förolämpat Erdoğan i en debattartikel 2015.

I december 2020 arresterades han i Istanbul kort efter att han kritiserade den turkiska regeringens repression mot medlemmar av Gülen-rörelsen, en trosbaserad grupp som anklagades av regeringen för att ha legat bakom den misslyckade statskuppen 2016. Några egentliga bevis för att så skulle vara fallet finns dock inte.

Att förolämpa presidenten är brottsligt enligt turkisk lag, och hundratals människor i landet har redan dömts och i skrivande stund stund utreds flera tusen där de flesta av dem hotas av fängelse. Förolämpningsbrotten handlar oftast om inlägg på sociala medier som delas av Erdoğan-motståndare. Den turkiska polisen och rättsväsendet uppfattar även den mest ringa kritiken mot Erdoğan eller hans regering som brottsliga förolämpningar. Den som förolämpar presidenten kan riskera upp till fyra års fängelse, ett straff som kan höjas om brottet har begåtts via massmedia.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se