Kontakta oss

UTRIKES

Mexikanska gerillan om Trumps flyktinglagar: ”Motstånd är en plikt!

Publicerat

den

MEXIKO| Den mexikanska zapatiströrelsen ryter till mot den amerikanska regeringens flyktingförföljelser. I ett nytt uttalande manar zapatisternas väpnade gren, EZLN, gräsrotsrörelser till motstånd. Det rapporterar Telesur.

”Vi manar gräsrotsrörelserna till att göra motstånd, motstånd och rebellera mot förföljelsen, arresteringarna och deportationerna… eftersom varje människa har rätt att leva i frihet där han finner det bäst för honom, och har rätt att slåss för sin rätt att stanna där.” skriver EZLN i sitt uttalande.

Zapatisterna är en frihetligt socialistisk rörelse som har sitt huvudsäte i Chiapasregionen, där man har fört krig mot den mexikanska staten sedan 1994. Rörelsen kämpar bland annat för ekonomisk rättvisa, folkstyre och stopp för miljöförstöring och utsugning av den mexikanska ursprungsbefolkningen. Enligt Telesur signerades uppmaningen av subcomandante Moises och subcomandante Galeano, två högt respekterade medlemmar ur EZLN.

EZLN kallar även motståndet för en plikt, samtidigt som de ger en rad förslag på hur motståndet kan se ut. Som exempel uppger de bland annat juridisk support, solidaritetsarbete samt kampanjer mot företag och medier.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se