Kontakta oss

UTRIKES

Spanska kungahuset inblandad i en smutsig skattefiffelshistoria

Publicerat

den

SPANIENDet spanska kungahuset är inblandad i en smutsig skattefiffelshistoria. Prinsessan Cristina klarar sig undan rättvisan och frias, hennes make däremot döms till fängelse för skattebrott.

Prinsessan Cristina, 51, storasyster till kung Felipe VI, riskerade åtta års fängelse för skatteflykt i ett korruptionsmål som rör hennes make Iñaki Urdangarins affärsuppgörelser. Prinsessan slipper påföljd medan hennes make döms för skattebrott till sex år och tre månaders fängelse.

Även om Cristina har friats, har härvan svärtat Spanska kungahusets rykte och blivit en symbol för korruption inom Spaniens maktelit.

Prinsessan och Urdangarin har fyra barn tillsammans och har varit gifta sedan 1997. Fallet har kretsat kring om Urdangarin, en olympisk handbollsmedaljör, har använt sig av sitt inflytande som kunglig för att vinna upphandlingar gällande idrottsevenemang. Han ska också ha använt allmänna medel på ett slösaktigt och vårdslöst sätt.

Urdangarin stod åtalad för bland annat förskingring, förfalskning och penningtvätt. Ytterligare 15 personer har åtalats i härvan, däribland det före detta statsrådet Jaume Matas.

Prinsessan Cristina, som hävdat att hon inte haft kännedom om makens verksamhet, är den första spanska kunglighet som ställts inför rätta sedan monarkin återinfördes i Spanien 1975.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons