Kontakta oss

INRIKES

Miljonvite för äldreboende som följer resursplundringsdirektiven till punkt och pricka

Publicerat

den

HALMSTAD| IVO hotar ett äldreboende i Hudiksvall som visat sig vara underbemannat under nattetid och att man inte besvarar trygghetslarm tillräckligt bra. Men SVT Nyheter som rapporterar om nyheten glömmer bort den orsakande faktorn: resursplundring.

Resursplundringen har sedan länge varit regel snarare än undantag inom vård och omsorg tack vare New Public Management och Lean-tänkande. Båda två är organisationsformer som reglerar hur upphandling av verksamheten ska se ut och hur personalen ska organiseras. Det lämnas helt öppet för att snåla på pengarna och strunta i patienters behov, kort sagt är det en typisk kapitalistisk politik bakom ”nya ord”.

Nu har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) valt att hota ett äldreboende med miljonvite om man inte rättar till felet med resursplundringen. Att man låter endast två personer arbeta under nattetid fördelat på 35 personer varav flera uppges lida av demenssjukdom eller besvär kopplade till demens är inget annat än resursplundringen i sitt esse.

Om vi vill ha en bättre vård borde vi helt enkelt förstå att det går inte att ha kakan som kallas New Public Management kvar samtidigt som man försöker putsa till sprickorna som skapas av densamme så som IVO valt att göra här.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons