Kontakta oss

INRIKES

Moderat riksdagsledamot vill införa Rut-bidrag för taxiresor

Publicerat

den

INRIKES Moderaten Edward Riedl tycker att taxiresor är för dyra i Sverige. I en motion till riksdagen föreslår han att skattebetalarna ska täcka delar av kostnaden via Rut-bidrag.

Moderaten Edward Riedl har lagt en motion i riksdagen där han vill inför Rut-bidrag för taxiresor. Han tycker att taxiresor i Sverige är för dyra. Vidare påstår han att det skulle leda till att fler personer skulle åka taxi, vilket i sin tur skulle leda till fler jobb inom taxibranschen.

Enligt M-politikern bör privata taxiresor vara en del av kollektivtrafiken. Vad Riedl fullkomligt ignorerar är att kollektivtrafiken och Rut-bidragen finansieras av helt olika modeller. Rut-bidraget är ett skatteavdrag som baseras på en persons inkomst. Skatteavdrag innebär att skattepengar betalar en del av räkningen. Eftersom Rut-bidraget är inkomstbaserat kommer människor med låga inkomster inte ha någon möjlighet att utnyttja det fulla avdraget.

I Riedls motion är det tyst om den allmänna kollektivtrafiken. Samtidigt som han klagar över höga taxipriser nämner han inte ens de stigande priserna inom kollektivtrafiken. Varför låginkomsttagare ska ha en dyrare kollektivtrafik medan taxiresenärer ska få billigare resor framgår inte i motionen.

 

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se