Kontakta oss

INRIKES

Moderaterna bjöd in hatdebattör till Pride: ”Transpersoner är hjärnsjuka”

Publicerat

den

PRIDEFIRANDET| I ett reportage i Expressen skriver den liberala tidningen om det så kallade ”rosa-svarta”-blockets närvaro under prideveckorna. Enligt tidningen agerar personer engagerade i blocket hotfullt mot andra aktörer i pridetågen.

De som intervjuas av expressen är förutom deltagare i rosa-svarta-blocket även Öppna Moderaternas Edith Escobar och Tomas Falkenstedt. I intervjun säger de sig vara rädda för det så kallade ”rosa-svarta”-blocket eftersom dessa bland annat använt sig av den sarkastiska parollen, ”gör de rika till kattmat”. Falkenstedt uttrycker även att han känner sig hotad, men däremot inte i egenskap av HBTQ-person utan på grund av att han är moderat.

Tidigare i somras hamnade Öppna Moderaterna i blåsväder när det visade sig att de hade bjudit in Milo Yiannopoulus till ett samtal i anknytning till pride. Milo är enligt Aftonbladet en homosexuell man som bland annat uttryckt stöd till Donald Trump, har liknat feminismen vid cancer och gjort utspel där han anser att transpersoner är att betrakta som hjärnsjuka.

Det rimmar illa med hur Öppna Moderaterna förra året ansåg sig vilja ”fortsätta att driva viktiga initiativ för transsexuella”. De har bland annat tagit ställning för att driva frågan om att införa ett tredje kön i Sverige. Huruvida transpersoners rättigheter i samhället förbättras av att en rasistisk, transhatande och antifeministiskt hatdebattör bjuds in till Pride framgår dock inte.

Flera transpersoner som Aktuellt Fokus har talat med är djupt kritiska till Öppna Moderaternas agerande och menar att de hycklar i HBTQ-frågor.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se