Kontakta oss

INRIKES

Musikstudenter trotsade SD-toppens luciaförbud

Publicerat

den

Foto: University Communications

GÄVLEBORG   SD-topp blev kränkt över ickebinär musikstudent – stoppade luciatåg i regionfullmäktige. Några timmar senare gjorde luciatåget en protestaktion mitt framför näsan på SD-toppen och snopna politiker.

I år stoppades luciatåget som musikstudenterna vid Bollnäs folkhögskola skulle haft för regionfullmäktige i Gävleborg. Anledningen var för att fullmäktiges ordförande blev kränkt över att årets Lucia identifierar sig som en hen istället för en kvinna.

Regionfullmäktiges ordförande Mattias Eriksson Falk (SD) stoppade årets lussefirande i regionfullmäktige för att han ansåg att det inte uppfyller kraven på hur ett luciatåg ska vara enligt honom. Det meddelade skolans rektor för Sveriges Radio under gårdagen.

– I och med att det var en person som uppfattade sig som en hen som var lucia, så menade ordförande att det inte var ett traditionellt luciatåg. Då ville de inte ha något framträdande, säger Lotta Skärberg, rektor på folkhögskolan.

Tyst protestaktion

Ett par timmar senare gjorde studenterna en fredlig protestaktion mitt framför ögonen på snopna politiker. Under tiden politikerna satt och åt tågade luciatåget igenom matsalen i tystnad. Enligt vänsterpartisten Anna-Lena Vestin ställde ledamöterna från V, S och C sig upp och applåderade åt studenterna, övriga politiker ska ha stirrat ner i tallriken. På Facebook skriver hon att hon hoppas att de övriga politikerna skämdes ordentligt.

”Nu när vi hade lunch i region Gävleborg, så tågade luciatåget igenom matsalen. Vill förtydliga, de uppträdde inte, utan manifesterade tyst gående. Vi, S och C ställde oss upp och applåderade. SD och deras undersåtar M, KD och det passande tomtepartiet Sjvp satt ner och stirrade ner i sina tallrikar, hoppas att de skämdes ordentligt.”, skriver Anna-Lena Vestin.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons