Kontakta oss

KRÖNIKA

Nästa Jina Amini skjuts med ett svenskt vapen

Publicerat

den

Jina Amini

KRÖNIKA    Den iranska resningen mot den islamistiska regimen pågår just här och just nu. Moralpolisernas mord på Mahsa Jina Amini fick hela landets kvinnor att resa sig och kräva sina rättigheter. Hela världen applåderar och det med rätta. Det kurdiska slagordet har blivit allmänt känt: Jin, Jiyan, Azadî. Just det, kurderna, vad händer med dem?

Vi visste att valresultatet i Sverige skulle spela roll för hur Turkiets krav på Sverige för att acceptera landets inträde i Nato skulle spela roll. Men Kristersson behövde inte ens tillträda innan sossarna lämnat ut kurder och i praktiken skrotat vapenembargot. Det är ingen vacker syn när den humanitära stormakten Sverige vänder sina vapen, må vara i turkisk hand, mot ett av världens alla förtryckta och ockuperade folk. ”Skamligt” är ett ord som ligger nära till hands för den svenska statens undfallenhet.

Sverige har under lång tid varit en av världens ledande vapenexportörer. Den kluvna tunga det innebär att predika fred och nedrustning samtidigt som man säljer vapen till diktaturer får socialdemokratin att vika sig skickligare över ribban än Armand Duplantis. Det är en prestation i världsklass, en prestation av hyckleri och förräderi. Men den svenska välfärdsstaten är byggd på en massgrav och det är en sanning vi svenskar inte känt på, men det har befolkningen i länder som Palestina, Saudiarabien och nu Kurdistan fått göra.

Tyvärr duger det inte ens att kasta skulden på Socialdemokraterna i den här frågan. Det är både välförtjänt och lätt gjort. Men i realiteten saknas partier som inte bär skuld för svensk vapenexport. Och inget kommer bli bättre med en svensk statsminister som är moderat, en sverigedemokrat som vice ordförande i riksdagens försvarsutskott eller den i grunden rasistiska politik den tillträdande regeringen gjort sig beroende av. Den ena bombar så människor måste fly medan den andra stänger gränsen. Sverige har gått från, åtminstone inbillad, humanitär stormakt till att utgöra en del av problemet som grundlägger en imperialistisk världsordning.

Mahsa Aminis kurdiska namn var Jina. Det var ett namn hon inte fick bära på grund av det strukturella förtrycket mot kurder i Iran. Nu är hon död och Sverige bidrar i detta nu till att garantera att inga fler Jinas ska få finnas. Stoppas de inte av Iran stoppas de nämligen av svenska vapen i händerna på turkiska soldater.

Jonas Lundgren
redaktionen@aktuelltfokus.se