Kontakta oss

UTRIKES

Iran hotar med hårdare straff kvinnor som trotsar slöjtvånget

Publicerat

den

UTRIKES Allt fler kvinnliga aktivister trotsar Irans slöjtvång och sprider det på sociala medier. Chefen för Teherans revolutionsdomstol, Mousa Ghazanfarabadi hotar nu landets kvinnor med hårdare straff.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om kampanjen ”My Stealthy Freedom” som startades av exil-iraniern Masih Alinejad. Under parollen ”White Wednesday” protesterar kvinnor mot Irans strikta klädkoder som tvingar kvinnor att bära slöja. Kampanjen innebär att kvinnorna använder sina mobiler och filmar när de trotsar slöjtvånget. Filmklippen och bilderna sprids sen vidare på sociala medier. Den Iranska regimen har svarat genom att fängsla flera aktivister men trots hoten om fängelsestraff fortsätter kampanjens popularitet att växa.

AP rapporterar nu att Chefen för Teherans revolutionsdomstol, Mousa Ghazanfarabadi hotar med ännu hårdare straff för aktivisterna. Ghazanfarabadi säger att de som deltar i kampanjen genom att skicka bilder till Alinejad kan dömas upp till 10-års långa fängelsestraff.

Iran är ett av de länderna i världen där kvinnor har minst rättigheter. Sedan 2016 är det förbjudet för kvinnor att använda cykel efter att regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei utfärdat en fatwa. Tidigare i veckan arresterades ett 70-tal kvinnliga cyklister som protesterade mot cykelförbudet. Enligt Khamenei är moderskap och hushållning kvinnornas enda roll i samhället.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se