Kontakta oss

INRIKES

Nazistkopplad Nya Tider-journalist sprider fejkbild på svensk polis!

Publicerat

den

INRIKES Falska bilder och nyheter på nätet har kommit att bli ett stort problem för polisen på senare år. Trots det sprider nazistkopplade Nya Tider-journalisten Per Winberg en falsk bild på en svensk polisman. Efter Winberg spred bilden på Twitter har bilden blivit viral på sociala medier.

Bilden föreställer en svensk dialogpolis som står ansikte mot ansikte med maskerade anarkister. Vid en snabb blick kan människor få för sig att bilden är äkta. Men bilden är däremot tagen i Grekland under ett av alla upplopp som har skett mellan oppositionella grupper och staten. På bilden ser man bland annat kändishunden Loukanikos, ”Riot dog” som blev en slags internethjälte när hon deltog i flera kravaller mot grekiska säkerhetsstyrkor åren 2010-2012.

Efter Per Winberg publicerade bilden har den spridits vidare i främlingsfientliga grupper på bland annat Facebook, bland dem den ökända före detta stödgruppen till den kontroversiella polismannen Peter Springare.

Aktuellt Fokus har varit i kontakt med Per Winberg som låter meddela att han inte vill kommentera bilden ifråga. Bland kommentarerna till bilden skriver Winberg att bilden är ploj – vilket knappast har gått hem bland högeranhängarna på nätet. Hur många gånger bilden har blivit delat vid det här laget går inte att räkna. I Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” skriver flera upprörda så kallade ”Sverige vänner” nedsättande saker om svensk polis där andemeningen går ut på att polisen endast består en bunke ”fjollor”. Ett fåtal människor har reagerat och påpekat att bilden inte är äkta.

 

Tycker du att journalister ska få sprida vilka bilder som helst utan att varna när det är fejk? Skriv din mening i Aktuellt Fokus kommentarsfält på Facebook.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se