Kontakta oss

UTRIKES

Extrema nazistkopplingar hos Nordens största bokhandel

Publicerat

den

HÖGEREXTREMISM Nordens största bokhandel, Eldorado i Oslo, har fått svidande kritik för att ha öppnat upp sina lokaler för fascister. Eldorados grundare Christian Skrede har försvarat agerandet med att bokhandeln står upp för yttrandefriheten. Nu kan Aktuellt Fokus avslöja att Christian Skrede har ett förflutet inom den militanta nazistmiljön som vill förbjuda åsikts- och yttrandefriheten helt.

Kritiken mot Eldorado bokhandel kommer efter att bokhandeln öppnat upp sina lokaler för den så kallade ”alt-right”-rörelsen i Norge – en rörelse som bland annat påstår att vita människor utsätts för ett hemligt folkmord och som tror att kapitalismen måste frigöras från judarna för att kunna fungera. Beslutet har ideligen försvarats av bland annat grundaren Christian Skrede. Människor har uppmanat till bojkott av bokhandeln och engagerat sig i protestaktioner.

När Christian Skrede försvarar det neofascistiska mötet hans bokhandel stått värd för gör han det genom att hänvisa till yttrandefriheten – vilket går rakt emot hans tidigare engagemang inom den militanta nazistmiljön. Aktuellt Fokus kan avslöja att Christian Skrede tidigare hette Christian Paus och var en av Norges mest hängivna nazister under 1990-talet. Under sin tid inom den militanta nazistmiljön var han bland annat talesman för den militanta organisationen Viking, en organisation som gjorde sig skyldiga till allvarliga våldsaktioner och där flera av organisationens medlemmar blev dömda för allvarliga brott.

I boken ”Så kallade antirasister” omnämns Paus även som en av personerna som startade upp det nazistkopplade nätverket Norges Nationalistiska Rörelsen. NNB var ett nätverk där man försökte skapa en rad systerföreningar och sidoprojekt till nätverket, vilket i sin tur skulle kunna få dem att se stora ut. Paus pekas bland annat ut för att ha drivit den NNB-kopplade tidningen Patrioten som publicerade nyheter där man skröt om nazistiska överfall på politiska motståndare. Tidningen ska även ha publicerat en rad antisemitiska artiklar där man bland annat har förnekat förintelsen.

Med anledning av uppgifterna ringde vi upp Christian Skrede. Han medger att han tidigare hette Christian Paus men när vi frågar honom om han har bott på platser som överensstämmer med den extremistkopplade Christian Paus blir han plötsligt nervös. Därefter vill han inte längre svara på frågor via telefon utan säger att han vill ha skriftliga frågor istället.

Erkänner och tar avstånd

Efter att ha mailat Christian Skrede erkänner han sin bakgrund inom den militanta nazistiska miljön.

Det stämmer att jag bodde i Sandvika och i flera andra städer i en period i min ungdom, efter ungdomsskolan tills jag var 20, var jag involverad i deler av denna miljö, däribland Viking.”

 

Enligt Christian Skrede är han inte stolt över sitt tidigare politiska engagemang. Han skriver även att han tar starkt avstånd från sitt nazistiska förflutna. När det gäller Christian Skrede och Eldorado bokhandel försvarar han att lokalerna öppnas upp för fascister och nazister med att även andra grupper får lov att hålla möten i lokalerna. Enligt Skrede är den varma tonen till extremister hans sätt att motverka extremism. En argumentation som i grund och botten går ut på att om man låter nazister få sprida nazism är resultatet att dom blir mindre nazistiska. Detta koncept är enligt Christian Skrede delvis inspirerat av hans bakgrund i nazistmiljön.

 

Min professionella engagemang i Eldorado bokhandel och vår öppen debatt skede som vi lånar ut till arrangörer från alla ändar av legitima politiska skalan, delvis inspirerad av min erfarenhet av sin egen ungdom. Jag vet att det inspirerar de mer radikala miljöer, vare sig den ena eller den andra änden av den politiska axeln för att utvecklas till extremist, är när de känner att de hålls utanför den etablerade offentliga debatten.” skriver Christian Skrede till Aktuellt Fokus.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se